Nieuw | Cube 2021: updates voor de mountainbikes en een carbon gravelracer

Door Jurgen Groenwals -

  • Techniek

Nieuw | Cube 2021: updates voor de mountainbikes en een carbon gravelracer

Alhoewel de echte nieuwigheden bij Cube voor modeljaar 2021 eerder beperkt blijven, pakken de Duitsers toch weer uit met een fraai en indrukwekkend gamma. De reeks hardtails wordt overzichtelijker, er komt een carbon Stereo en het e-mountainbikegamma wordt verder op punt gezet. Met de carbon Nuroad gravelracer duikt Cube nu volop mee op de onverharde gravelpaden. Een overzicht.

Hardtails

Wanneer we het aanbod aan Cube-mountainbikes van naderbij bestuderen, valt ons op dat Cube er ook voor modeljaar 2021 in slaagt fietsen met een hoogwaardige afmontage voor een scherpe prijs aan te bieden. Het hardtail-gamma van Cube wordt vooral overzichtelijker, terwijl een aantal modellen nieuwe frisse kleurtjes krijgen. 

Cube Reaction

De aluminium Reaction-serie bestaat voortaan uit twee modellen, Pro en TM.

De Reaction Pro is een prestatiegerichte aluminium hardtail met een fraai onderdelenlijstje: een RockShox Judy Silver-vork, een 1×12 Shimano SLX/XT-aandrijving, Shimano XT-schijfremmen en Schwalbe Racing Ray- en Ralph-banden rond een setje Cube EX21-velgen. Dat alles voor 1249 euro, wat zoals eerder aangehaald best wel een scherpe prijs is.

De Reaction TM is een bike van een heel andere categorie. De TM staat hier voor Trail Motion en dat maakt dat je hier bredere banden en dito velgen krijgt en ook een X-Fusion RC 32-voorvork met 130 millimeter veerweg, een dropper post, een 1×12 Sram Eagle-aandrijving en Magura MT Thirty-schijfremmen. ‘Een veelzijdige hardtail voor budgetbewuste bossencrossers en veeleisende trailtijgers’, we kunnen het zelf niet mooier omschrijven.

Cube Elite C:68

De Cube Elite C:68-lijn wordt verder uitgebreid. Vorig jaar introduceerde Cube haar lichtste hardtail, de Elite C:68X. Die zou 15% lichter zijn dan de C:68 SL. In 2020 waren er drie complete bikes in het programma opgenomen met dit frame. De goedkoopste was de Elite C:68X Race met een prijs van 3999 euro. Voor 2021 is er een vierde model aan de lijn toegevoegd.

 

De C:68X Pro is nu de nieuwe instapper met een prijs van 2999 euro. Voor dat geld krijg je nog steeds een hoogwaardig uitgeruste mountainbike met een Fox SC-vork, Shimano XT-aandrijving en -remmen en fraaie Newmen Evolution-wielen met Schwalbe Racing Ralph- en Ray-banden eromheen.

Full suspensions

Bij de fullies zien we weinig echte veranderingen, de frames blijven allen zo goed als ongewijzigd op de markt. Wel zien we een reeks mooie en opvallende kleuren voorbijkomen.

Cube AMS C:68 SLT 29

De loeiharde race full suspension van Cube ziet er deze keer nog strakker en sneller uit. Bij zo’n racemachine horen de beste onderdelen: draadloze Sram XX1 AXS-aandrijflijn, Fox 32 Float SC Factory-vork en Fox Float DPS Factory-demper, beide met Kashima-coat. Newmen levert de wielen (Advanced SL X.A 25), het stuur en de zadelpen, allemaal van carbon natuurlijk. Maar waar we echt voor vallen, zijn die toch wel fraaie Prizmblack details. Deze wel heel erg mooie fiets gaat over de toonbank voor 6299 euro. Wil je niet zo diep in de buidel tasten, weet dan dat er nog drie andere en goedkopere modellen uit de Cube AMS C:68-serie beschikbaar zijn.

Cube Stereo 170 Race 29

Niet helemaal nieuw, maar we nemen de Stereo 170 toch graag even mee in ons overzicht. En wel hierom: de zitbuis van de Stereo 170 werd ingekort, zodat er voortaan met een langere dropper post gewerkt kan worden.

De hier afgebeelde Race 29 gaat voor 2999 euro over de toonbank en is daarmee het instapmodel binnen de Stereo 170-reeks. Ook hier vinden wij de ‘desert’n’grey’-kleurstelling bijzonder geslaagd.

Hybride

Het gamma elektrische mountainbikes werd behoorlijk onder handen genomen voor volgend jaar. De externe batterijen krijgen voortaan hun plaats in het frame, de nieuwe Bosch-motoren en de verschillende Bosch-displays doen hun intrede. Zo krijgt men bij een select aantal Stereo Hybrid 140- en alle Stereo Hybrid 160-modellen de keuze tussen twee verschillende Bosch-displays (Kiox en Nyon). De hybride full suspension Stereo-modellen hebben een hoger systeemgewicht, wat natuurlijk ideaal is voor de iets zwaardere rijders onder ons.

Bij de elektrische hardtails is de Reaction Hybrid-serie een stuk overzichtelijker geworden. Ook deze modellen krijgen een nieuw intube-frame (met interne batterij).

Cube Stereo Hybrid 160 SLT

Voor de hybride-variant van de Cube Stereo werd een volledig nieuw frame in carbon ontwikkeld: de Stereo Hybrid 160 C:62 SLT. Het volledige frame – ook de achterbrug – is van carbon gemaakt, wat 25% gewichtsbesparing moet opleveren. In die achterbrug is overigens de snelheidssensor geïntegreerd.

Topmodel wordt deze Stereo Hybrid 160 HPC SLT. Die wordt door berg en dal gestuurd met niets minder dan toponderdelen: Fox 38 Float Factory-vork met 170 millimeter veerweg en een Fox Float DPX2-demper. Rond de carbon Newmen-wielen ligt de Schwalbe-combi Magic Mary/Big Betty. Schakelen doe je draadloos met de Sram X01 Eagle AXS, ook de RockShox AXS dropper post wordt draadloos bediend. Magura MT7-remmen brengen je tijdig terug tot stilstand. Deze 160 HPC SLT kost je 8699 euro. Er zijn uiteraard ook goedkopere modellen beschikbaar. Voor 3999 euro heb je reeds een hybride Stereo 160, weliswaar met een aluminium frame.

Gravelracer: Nuroad

Gravelbikes zijn hot! Elke fabrikant moet en zal minstens een gravelracer in het gamma hebben. Met de drie nieuwe Nuroad carbon gravelmodellen bedient Cube de gravelracers prima op hun wenken.

De nieuwe carbon gravelracer Nuroad C:62 is een lichte gravelbike die ruimte biedt aan banden tot 45 millimeter. Uiteraard is het frame voorzien van voldoende montagepunten voor bidonhouders, fietstassen of een bagagedrager.

 

Er zijn drie verschillende modellen waarbij topmodel Nuroad C:62 SL gravel en grind verslindt met een Sram AXS eTap Force/Eagle XX1-groep. Rond de carbon Newmen Advanced SL X.R 25-wielen draaien WTB Riddler-bandjes. De C:62 SL zou volgens Cube 7,8 kilogram wegen en is de jouwe voor 3999 euro.

De Nuroad C:62 Race krijgt een Shimano GRX 2×11 aandrijving en verandert van eigenaar voor 2599 euro.

Carbon instapper is de Nuroad C:62 Pro waarmee je voor 1999 euro een fraaie bike met een Shimano GRX 1×11 aandrijving in de handen geduwd krijgt.

Toch meer fan van aluminium? Geen nood, Cube heeft ook de aluminium frames helemaal vernieuwd en heeft zelfs een nieuw Nuroad EX-model toegevoegd. Voor de vrouwelijke avonturiers is er nu ook een speciaal Women Series gravelmodel met een zeer opvallend oilslick stuurlint.

Meer info via www.cube.eu/nl/cube-bikes/

Fotos copyright Cube Bikes

DoorJurgen Groenwals