Nieuw | Dwars door België gravelroute: don’t talk about it, just ride it!

Natuur
7 June 2021 — Jan Van Herck

Wat krijg je als 3 gerenommeerde gravel-organisaties hun expertise delen en samen aan de slag gaan? Een lekkere hutsepot aan gravel! Het hoger doel liegt er alvast niet om: een bikepacking gravelroute Dwars door België.

Foto copyright Dirty Boar / Gabrie Van Zanten

Gravelride 13, Dirty Boar en 666gravel hebben voor dit project samengewerkt en hun expertise gedeeld met als ultiem resultaat een Dwars door België gravelroute. Op dit ogenblik zijn ze halfweg en presenteren ze voor de staycation- en bikepacking-liefhebbers het eerste deel: van de regio rond Brussel naar de Hoge Venen.

Wij konden de track inkijken en de cijfers liegen er alvast niet om. Van Halle tot aan de (Signal de) Botrange in 300 kilometer, met meer dan 3000 hoogtemeters en een hoog offroadgehalte. Slechts 20 procent gaat over pure asfaltwegen. Al de rest bestaat uit onverharde veld- en boswegels, bonkige kasseistroken en beenharde grindpaden. Het venijn zit hem trouwens in de staart met na 235 kilometer pas de échte hoogtemeters …

Foto copyright Dirty Boar / Gabrie Van Zanten

“Tijdens een of andere pre-corona editie van Velofollies (waar is die tijd naartoe?) is het idee voor het eerst op tafel gekomen”, aldus initiatiefnemer Tom van de Dirty Boar. Laten we de krachten bundelen en samen aan 1 track werken. De route start aan het kleurrijke Hallerbos en passeert nadien in een sneltreinvaart enkele iconische locaties zoals de Leeuw van Waterloo, het klassieke Zoniënwoud en het park van Tervuren, onder andere gekend van het Afrika-museum.

Het middenstuk fietst iets bruter wat ondergrond betreft, vooral wanneer de taalgrens naar Waals-Brabant wordt overgestoken. Zuidoostelijk gaat het richting Hannuit en Burdinne waar je het niets aan de verbeelding overlatende bos met de naam “Bois de la Malaise” voor de wielen geschoven krijgt. En of dat niet genoeg is, pik je in Huy niet alleen de plaatselijke koffiebar maar ook de steile Mur van Huy mee op je weg. Zet je schrap voor percentages tot wel 17 procent.

Foto copyright Dirty Boar / Gabrie Van Zanten

Daarna gaat het verder richting Comblain-au-Pont en Aywaille en kom je uit op de Route de la Vecquée waar je de hoogtemeters stilaan wel zal voelen. Vervolgens fiets je in gestrekte draf naar het hoogste punt van België, de Signal de Botrange. Voorzie nog een laatste krachtinspanning voor het eindschot door de Hoge Venen tot aan de grens met Duitsland, op een steenworp van Monschau.

“Starten doen we voorlopig in het centrum van ons landje, maar het is ultiem wél de bedoeling om de route van aan de Belgische kust tot aan de Botrange af te werken”, laat Tom ons nog weten. “Blah blah in het logo is trouwens niet zomaar gekozen”, gaat hij verder. “De 3 organisaties willen vooral geen blah blah verkopen en de ondertitel zegt wat dat betreft meer dan genoeg: don’t talk about it, just ride it!”

Foto copyright Dirty Boar / Gabrie Van Zanten

Meer informatie over de route kan je vinden op de social media pagina’s van de organisaties of via onze Vojomag Komoot-account.

Dirty Boar: https://dirtyboar.be/

Gravelride 13: https://www.facebook.com/Gravelride13/

666gravel: www.666gravel.bike