Nieuw | Focus JAM² Next: een in Europa gemaakte elektrische mountainbike van recyclebaar carbon

Door Jan Geys -

  • Techniek

Nieuw | Focus JAM² Next: een in Europa gemaakte elektrische mountainbike van recyclebaar carbon

Hij zit nog in de prototypefase, maar Focus onthult nu al wat de Jam² Next van de toekomst zou kunnen zijn: de elektrische mountainbike van het merk gemaakt van … recyclebaar carbon en geproduceerd in Europa! Dit is meer dan alleen een nieuw model; het is een keerpunt op het gebied van ecologie en duurzaamheid. Uitleg:

Focus luidt een nieuw tijdperk in voor zijn full-suspension e-mountainbikes door een voor het merk nieuwe ontwerpmethode te onthullen, namelijk een frame gemaakt van recyclebaar thermoplastisch carbon dat via een geautomatiseerd proces in Europa geproduceerd wordt.

Tot hiertoe kon men van carbon frames nog niet veel hergebruiken. Het vergt een speciaal proces dat te tijdrovend is om de moeite waard te zijn (in ieder geval vanuit economisch oogpunt). Dit is een van de belangrijkste redenen waarom carbon frames zoveel kosten in termen van emissies en grondstoffen.

Focus heeft nu een nieuw productieproces voor thermoplastisch carbon ontwikkeld waardoor 90% van het frame aan het einde van de levensduur gerecycled kan worden dankzij warmte-ontvormen. Het geautomatiseerde en gecontroleerde proces gebeurt in België en zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de CO2-voetafdruk in vergelijking met traditionele composietconstructies.

De thermoplastische aanpak maakt het smelten en opnieuw vormen van nieuwe componenten mogelijk door het gebruik van een thermoplastisch polymeer om de koolstofplaten aan elkaar te lijmen. Traditioneel wordt hiervoor thermohardende hars gebruikt, die niet in zijn oorspronkelijke vorm kan terugkeren en daardoor het efficiënte hergebruik van carbon verhindert.

“Bij een traditionele productie van carbon worden metalen inzetstukken (montageschroeven, schokdemperschroeven, enz.) in het frame gebakken of gelijmd. We moesten dus andere manieren vinden om deze andere materialen te verwerken, om ons frame ‘puur’ en efficiënt te kunnen recyclen”, legt Mario Pöss, hoofdingenieur van het project, uit.

“De oplossing is een aluminium schroefdraadinzetstuk dat eenvoudig te verwijderen is. Aan het einde van de levensduur zou het net zo eenvoudig moeten zijn als het scheiden van afval thuis. En mogelijk kunnen de inzetstukken zelfs hergebruikt worden in een nieuw frame”, voegt hij eraan toe.

Voor de JAM² Next werkt Focus samen met REIN4CED (over ons bezoek aan dit bedrijf vertelden we eerder in dit artikel: Bezoek | REIN4CED: het verleden, heden en de toekomst van een ‘onbreekbaar’ fietsframe) in België. Een echt voordeel is dat de toeleveringsketens korter worden doordat de kosten en de CO2-uitstoot van producten die vanuit Azië worden verzonden, worden verlaagd en er meer flexibiliteit in de productie ontstaat. Ook kunnen we in het huidige politieke klimaat niet nalaten om te bedenken dat merken hun knowhow graag terug dichter bij huis willen.

Dit proces heeft ook het voordeel dat het geautomatiseerd kan worden. Robots kunnen de thermoplastische platen veel sneller in de mal plaatsen dan de tijd die een menselijke vakman nodig heeft om de duizenden stukjes koolstofvezel individueel in een typische mal voor een fietsframe te plaatsen. Hoewel de investering in machines aanzienlijk is, zijn er mogelijkheden voor kostenbesparingen per productie-eenheid.

Zal thermoplastisch carbon de groene toekomst zijn voor de productie van hoogwaardige mountainbikeframes? Dat is op dit moment nog moeilijk te zeggen, maar Focus opent alvast nieuwe perspectieven door de huidige productie van carbon frames publiekelijk ter discussie te stellen en nieuwe mogelijkheden te bekijken.

Meer info via www.focus-bikes.com

Foto’s copyright Focus

Door  Jan Geys