Nieuw | Garmin Edge 530 en 830: mountainbikers kennen voortaan hun Grit-, Flow- & Jump-scores

Door Jan Geys -

  • Techniek

Nieuw | Garmin Edge 530 en 830: mountainbikers kennen voortaan hun Grit-, Flow- & Jump-scores

De Garmin Edge 520 en 820 werden respectievelijk in 2015 en 2016 gelanceerd en groeiden al snel uit tot de speerpunten van het Amerikaanse merk. Ondanks een update in 2018 begonnen de toestellen toch te verouderen – drie tot vier jaar is nu eenmaal een eeuwigheid in de informaticawereld. Het werd dus hoog tijd om ze grondig te vernieuwen om tegen de alsmaar meer opkomende concurrentie te kunnen opboksen. Dat is nu gebeurd en wij zetten even op een rij wat er zoal nieuw is op de opvolgers Garmin Edge 530 en 830.

De Edge 530 heeft geen touchscreen; door de verschillende menu’s navigeren doe je aan de hand van zeven knoppen: drie aan de linkerkant van het toestel, twee onderaan en twee rechts. De Edge 830 behoudt ondanks zijn touchscreen ook nog drie knoppen: één om het toestel aan of uit te zetten, één om het makkelijker te maken om een rit op te slaan en een pauzeknop.

Qua navigatie zijn beide toestellen compatibel met de drie grote systemen om je locatie te bepalen: GPS, GLONASS en GALILEO. Door de vernieuwde elektronica berekenen de toestellen je positie en route twee keer sneller dan op de oude modellen. De grootste nieuwigheid voor mountainbikers is de integratie van de app Trailforks, de bekende database met MTB-routes die je dus niet langer dient te downloaden. De Garmin Edge 530 en 830 beschikken daardoor over nieuwe handige functies zoals Forksight, waarmee je de lengte en moeilijkheid van de trails voor je kunt weergeven. Het is nog steeds mogelijk om 100 routes en 200 waypoints te registreren en ook de gps-stem om je te gidsen is nog altijd beschikbaar.

Edge 530/830 CX Lifestyle Photography

Daarnaast vinden we op de Edge 530 en 830 ook nieuwe MTB Metrics. Dit zijn diverse indicatoren die specifiek voor het mountainbiken ontwikkeld werden door Garmin. Zo is Grit een maatstaf voor de moeilijkheidsgraad van je rit en Flow voor de soepelheid waarmee je hebt afgedaald, zodat je een score krijgt die je een volgende keer kan proberen te verbreken. Jump telt dan weer het aantal sprongen die je maakt en meet de lengte van die sprongen en de tijd die je in de lucht hebt doorgebracht.

En we vinden nog meer interessante functies op de toestellen, zoals de functie ClimbPro die het stijgingspercentage aangeeft (op een 2D-profiel) of de dynamische prestatiemeting die aangeeft hoeveel calorieën je nog nodig hebt om je rit tot een goed einde te brengen, op voorwaarde tenminste dat je deze rit op voorhand geregistreerd hebt.

De GPS houdt daarbij rekening met de hoogte, de vochtigheid en de temperatuur en geeft ook aangepaste tijden mee voor je herstel. De nieuwe modellen verliezen wel de functie TrueUp waarmee het mogelijk was om je herstel te volgen met verschillende toestellen (bijvoorbeeld wanneer je een Garmin-watch gebruikt om te gaan lopen en een Edge 520 om te fietsen).

De nieuwe Garmin Edge 530 en 830 zijn voortaan ook compatibel met de Bluetooth Smart-sensoren (naast ANT en ANT+), een systeem dat vaak gebruikt wordt op hartslagmeters, vermogensmeters of cadansmeters.

Beide modellen zijn vanaf nu verkrijgbaar vanaf 299 euro voor de Edge 530 en 399 euro voor de Edge 830. De prijs kan oplopen tot 499 euro naargelang de gekozen opties (hartslagband, cadansmeter, afstandsbediening, …).

Binnenkort krijgt ook de Garmin Edge 1030 een update met al deze nieuwe functies (behalve de kaarten van Trailforks).

Meer info op garmin.com

DoorJan Geys