Nieuw | Giant Trance X 29: extra veerweg, extra veelzijdig

Techniek
7 August 2020 — Jurgen Groenwals

De Giant Trance – binnen het Giant-gamma zowat de ultieme allrounder – zag twee jaar geleden met de komst van de 29″-modellen in het assortiment, zijn veerweg verminderen. Terwijl de 27,5″-versies met een veerweg van 150/140 millimeter eerder als pure allmountain-bikes beschouwd worden, neigt de 29″ – met 130 millimeter veerweg vooraan en 115 millimeter achteraan – veel meer richting trailbike. Nog verder in de veerweg hebben we de enduro-bike Reign, maar de kloof met dat model is toch aanzienlijk. Net om dat gat op te vullen, presenteert Giant de Trance X 29-serie; 29″-modellen met herziene geometrie en een toegenomen veerweg.

Deze toegenomen veerweg is vooral aan de voorkant zichtbaar, de Trance X 29 krijgt dan ook 150 millimeter veerweg. Daarbovenop maakt de Fox 34 van de Trance 29 plaats voor een stijvere Fox 36, een vork die beter past bij het karakter en inzetbereik van de nieuwe Trance X 29.

Bij de nieuwe Trance X 29 draait het allemaal om het uiterst sterke en lichtgewicht frame van ALUXX SL aluminium. Deze speciaal gebouwde frameset wordt uitgerust in combinatie met de Maestro-vering met een soepele, actieve veerweg van 135 millimeter achter. Dat is 20 millimeter meer dan tot dusver de standaard was bij de hoog aangeschreven Trance 29-reeks. Deze doorontwikkeling maakt de nieuwe Trance X 29 ideaal voor diegenen die graag de uitdaging aangaan op rockgardens, boomwortels en technische beklimmingen.

Achteraan werd de ophanging volledig herzien en wordt er met een nieuwe rocker gewerkt.  Het stelt Giant in staat de veerweg tot 135 millimeter te verhogen. De veerweg achteraan lijkt misschien eerder beperkt in vergelijk met de voorkant, maar als we naar het Giant-gamma kijken, vinden we min of meer dezelfde verhoudingen terug over de hele lijn (130/115 op de Trance 29 en 160/146 op de Reign 29).

Merk ook op dat de ophanging een kleine flip-chip heeft tussen de achterste driehoek en de rocker, een ongebruikelijke keuze voor Giant. Dankzij de flip-chip is het mogelijk de balhoofdhoek te variëren van 66.2° tot 65.5°. De zitbuishoek is in te stellen op 77.9° of 77.2°. Bij aanpassing van de geometrie verandert ook de hoogte van het bottom bracket, van 30 millimeter in de lage stand naar 40 millimeter in de hoge positie. De lage stand biedt een luiere geometrie die vooral geschikt is voor sneller, meer open terrein en stabiliteit. De hoge instelling zorgt juist voor een agressievere geometrie.

Vergeleken met de klassieke Trance 29 is de geometrie over het algemeen meer gericht op pittig afdalen. Vreemd genoeg verandert de geometrie eveneens volgens de maat van de fiets: in de maten S en L is hij vergelijkbaar met de klassieke Trance 29 in de ‘lage’ positie. In maat M is hij bijna identiek in de ‘hoge’ positie en dus iets korter in de ‘lage’ positie. In de maat XL is hij in alle gevallen veel langer (+ 30 tot + 40 millimeter reikwijdte).

De Giant Trance X 29 komt in drie modellen, allen met een aluminium frame:

  • Trance X 29 1 heeft een Fox 36 Performance Elite-vork en DPX2 Performance-demper, Shimano XT aandrijving en remmen en Giant TR-1-wielen. Kostprijs: €3900
  • Trance X 29 2 doet het met een Fox 36 Rythm vork en DPS Performance-demper, Shimano SLX-schakelcomponenten en Shimano MT520-remmen en Giant AM29-wielen. Kostprijs: €3000
  • Trance X 29 3 krijgt een RockShox 35 Gold-vork en Fox DPS Performance-demper, Sram SX Eagle-aandrijving, Shimano MT420-remmen en Giant AM29-wielen. Kostprijs: €2500

Meer informatie: https://www.giant-bicycles.com/be/showcase/trance-x-29

Foto’s copyright Giant