Nieuw | Hutchinson Skeleton Racing Lab: xc-band voor speedfreaks

Techniek
11 July 2019 — Jan Geys

Toen er vorig jaar één versie verscheen van de Hutchinson Skeleton (in zowel 27,5″ als 29″), werd deze xc-band al snel geprezen door de renners van de teams die met Hutchinson onderweg zijn, denk maar aan Joshua Dubau, David Valero, Sébastien Carabin of Alice Pirard. Nu breidt het gamma uit met drie Racing Lab-varianten, een visie die komt overgewaaid van de Hutchinson Griffus.

De nieuwe naam luidt dan ook Hutchinson Skeleton Racing Lab. De Racing Lab-visie staat synoniem voor zeer goede roleigenschappen en zijdelingse grip in alle droge omstandigheden (wortels, stenen, stof, …). Van deze snelle xc-band zijn er voortaan drie versies beschikbaar, maar wel enkel en alleen in 29″.

De naam is een afgeleide van het profiel van de band, waar je een skelet kunt in herkennen. Dat profiel wijzigde dus niet ten opzichte van het model van vorig jaar en ook de breedte (2.15″ / 53 millimeter) bleef identiek. De grote nieuwigheid zit hem in het gebruikte rubbercompound en het vernieuwde karkas.

Naast de ‘black walls’-versie met een karkas van 127 TPI zal de Skeleton Racing Lab ook uitgebracht worden in een ‘tan walls’-versie van 127 TPI (foto links) en een Hardskin-versie van 66 TPI (foto midden). De tan walls-versie is een tikkeltje comfortabeler dan de black walls-versie omdat de behuizing van de eerste nog beter vervormt dan de zwarte versie. Dit komt omdat het rubbermengsel voor de flanken geen carbon bevat, wat zorgt voor meer flexibiliteit.

Voor de samenstelling van alle Skeleton Racing Lab-banden koos Hutchinson voor het Race Ripost XC-rubber. Dat bestaat op zich uit drie verschillende compounds met een harder centraal loopvlak (met het oog op het rendement) en zachtere en flexibelere zijkanten voor meer grip in de bochten. Ook voor de basisstructuur wordt een andere compound gebruikt.

Hutchinson kondigt voor de nieuwe Skeleton Racing Lab (Tubeless Ready) een gewicht aan van 600 gram voor de niet-versterkte versie en van 670 gram voor de versterkte versie. De adviesprijzen bedragen 45,90 euro voor de black walls en de tan walls en 49,90 euro voor de Hardskin-versie.

We mochten de nieuwe Skeleton Racing Lab-banden ondertussen ook al op onze redactie verwelkomen. Ze verhuizen de komende weken en maanden naar onze wielen en we komen ten gepaste tijde dan ook terug op de resultaten van die uitgebreide test.

Meer info op hutchinsontires.com