Nieuw | Liv Devote: gravelbike voor vrouwen

Techniek
13 August 2020 — Jurgen Groenwals

De trend van gravelbikes valt niet langer te keren. Daar is ook geen enkele reden toe, wij amuseren ons prima op de gravelbike en ontdekken steeds nieuwe avonturen en paadjes. Elke fietsfabrikant heeft ondertussen een of zelfs meerdere modellen gravelbikes in het aanbod. Voor Liv Cycling het signaal om ook voor dames een hoogwaardige gravelbike te presenteren: de Devote.

Liv Cycling werkt voor haar fietsen volgens de 3F-ontwerpfilosofie. Die drie F’en staan voor Fit, Form en Function. Bij 3F draait het allemaal om kennis en data over gewichtsverdeling en lichaamsbouw van vrouwen wereldwijd. Liv weet daardoor precies hoe de geometrie van het frame en de vork moeten zijn voor een optimale zithouding, zodat vrouwen hun krachten maximaal en op een efficiënte manier kwijt kunnen.

Enthousiaste Liv-ambassadrices

Prototypes van de fiets werden gefinetuned aan de hand van feedback van atleten die op ondersteuning van Liv kunnen rekenen. Onder hen Kaysee Armstrong, professioneel mountain- en gravelbiker van Liv Racing. Zij is tweevoudig winnares van de Rebecca’s Private Idaho, een vooraanstaand gravelevenement in de Verenigde Staten dat wordt georganiseerd door een andere Liv-ambassadrice, Rebecca Rusch.

“Als Liv-atleet kreeg ik de kans om met de eerste prototypes van de Devote te rijden. Mijn bevindingen heb ik gedeeld met de ontwerpers en engineers van Liv, waardoor ik een stempel heb kunnen drukken op het uiteindelijke design”, zegt Armstrong. “Het is geweldig om op deze manier bij een project betrokken te zijn. Je ziet de fiets tot leven komen. Dat is een van de redenen waarom ik graag onderdeel ben van het Liv-team. Ik denk dat iedere gravelbiker het met me eens zal zijn als ik zeg dat de Devote de ultieme avonturiersfiets is. Hij is klaar voor elke uitdaging.”

Rebecca Rusch – die ook auteur, Emmy-winnares en oprichter van Rebecca’s Private Idaho en de Mountainbike Hall of Fame is – wist het volgende te vertellen over de Devote: “De Devote biedt alles wat je verlangt van een gravelbike: snelheid, wendbaarheid en behendigheid. Deze fiets kan alles aan, van gravelraces en expeditieavonturen tot technische, ruige paden en singletracks. Vaak is het zo dat een alles-in-een-fiets op bepaalde punten compromissen moet maken, maar dat is bij deze fiets niet het geval. De Devote is een alleskunner op gravelvlak. Hij voelt aan als een pittige racefiets en behendige mountainbike in een pakket.”

Gemaakt voor avontuur

De Devote-serie is vanaf nul ontworpen voor vrouwen die flexibiliteit zoeken om op elk type terrein te kunnen rijden en presteren. Maar ook om uitrusting mee te nemen voor uiteenlopende avonturen. De Devote is compatibel met spatborden en dragers, heeft interne kabelgeleiding en is voorzien van drie bidonhouders op alle framematen. Bovendien is de Devote Advanced compatibel met een 30.9 dropper post.

Stabiliteit en een laag gewicht waren prioritair bij de ontwikkeling van zowel frame als vork van de Devote Advanced.

Het gravelspecifieke D-Fuse stuur vergemakkelijkt de rit over ruig terrein, omdat het mogelijk is de handen breder te plaatsen. Het Liv All-Condition-stuurlint moet dan weer zorgen voor het nodige comfort.

Samen met de D-Fuse zadelpen beschikt de Devote zo over twee belangrijke comfortvergroters.

In het frame is ruimte voor 45cc-banden.

Versies en prijzen

De Devote is beschikbaar in drie modellen: twee modellen maken gebruik van het Advanced Grade Composite frame, de Devote 1 krijgt een Aluxx Grade aluminium frame.

Het topmodel is de Devote Advanced Pro die voorzien is van de Sram Force eTap AXS-groep en Giant XCR carbon-wielen. De Advanced Pro draagt een prijskaartje van 4799 euro.

De Devote Advanced 2 doet het nog steeds met het Advanced Grade Composite-frame maar krijgt in tegenstelling tot de Advanced Pro een Shimano GRX-aandrijving en een Giant P-X2-wielset. Goed voor 2499 euro.

De Devote 1 wordt op avontuur gestuurd met een aluminium frame, de Shimano GRX-groep en een Giant S-X2 wielset. De Devote 1 zal 1399 euro kosten.

Meer info via https://www.liv-cycling.com/be/showcase/devote

Foto’s copyright Liv Cycling