Nieuw | Maxxis: een Wide Trail-versie van de Aspen en Rekon Race

Door Jan Geys -

  • Techniek

Nieuw | Maxxis: een Wide Trail-versie van de Aspen en Rekon Race

Maxxis presenteert een nieuwe Wide Trail-versie van zijn populaire XC-banden Aspen en Rekon Race. Deze werden ontwikkeld in samenwerking met Scott-Sram waar Nino Schurter en Kate Courtney de dienst uitmaken. De nieuwe banden komen tegemoet aan de verwachtingen van de renners en de almaar breder wordende velgen.

Zijn mecanicien, Yanick Gyger, vertrouwde ons toen toe dat Nino Schurter en de andere mannelijke renners van het team (Lars Forster en Andri Frischknecht) na verschillende tests verkozen om op velgen met een interne breedte van 30 millimeter, bredere banden van 2.4″ te monteren.

Toen ging het nog om een prototype, maar Maxxis besliste ondertussen om ze dit jaar in de productie op te nemen. De Wide Trail-versies, ofwel banden die compatibel zijn met velgen met een interne breedte van 25 tot 30 millimeter en geoptimaliseerd zijn voor velgen van 30 millimeter, zijn momenteel enkel gepland op de Aspen en Rekon Race. Vanaf de zomer van 2020 zouden ze verkrijgbaar moeten zijn.

De Wide Trail-versies krijgen een karkas van 120 TPI en versterkte EXO-flanken en zijn gemaakt uit een rubber dat bestaat uit twee componenten. Voor de Aspen kondigt Maxxis een gewicht aan van 720 gram, voor de Rekon Race van 760 gram, wat respectievelijk 75 en 90 gram meer is dan de huidige modellen in 2.25″ met een EXO-versterking.

Een breedte van 2.4″ op een velg van 30 millimeter is naar XC-normen breed – dit resulteert volgens de ETRTO-normen in een ronding van 61 millimeter – en je zult jezelf waarschijnlijk afvragen of deze banden wel in je frame passen. Maxxis had deze vraag verwacht en heeft de banden reeds getest in een ruime selectie van de huidige fietsen. Echt duidelijk is de tabel niet, maar Maxxis verzekert dat alle modellen in de tabel compatibel zijn met de Aspen en Rekon Race WT. Uit die uitleg mogen we afleiden dat de recentste jaargangen van de modellen met enkel een streepje achter hun naam, voldoende ruimte hebben in het frame om de banden te monteren.

Wanneer je fiets niet in dit lijstje voorkomt, kan je contact opnemen met het merk of beter nog zelf even nameten. Maxxis raadt een marge van 6 millimeter aan tussen de band en het frame en vork. We deden de test op onze Orbea Oiz 2019 met Schwalbe-banden van 2.35″ (ronding van 59 millimeter) en stelden vast dat we rondom de band nog een marge hadden van een centimeter, wat wil zeggen dat de nieuwe Maxxis Wide Trail-banden in ons frame moeten passen en dat in tegenstelling tot wat de tabel aangeeft (het kan zijn dat Maxxis het oudere Oiz-model niet getest heeft).

Meer info via maxxis.com

DoorJan Geys