Nieuw | Michelin Force AM² en Wild AM²

Techniek
21 January 2021 — Jurgen Groenwals

Het bleef de afgelopen twee jaar een beetje stil bij bandenfabrikant Michelin. Na de Force XC en Force AM en de Wild AM en Wild Enduro was het even wachten op nieuws van een van de grootste bandenfabrikanten ter wereld. Dat geduldig wachten wordt nu beloond met twee nieuwe all mountain-banden: de Michelin Force AM² en Michelin Wild AM².

Betere bescherming tegen lekrijden en beschadigingen, stijver en meer grip, dat zijn zowat de drie sleuteltermen om de nieuwe all mountain-banden van Michelin mee te omschrijven. Helemaal verbazingwekkend is dat ook niet meteen: moderne all mountain mountainbikes gaan simpelweg veel sneller dan voorheen, wat maakt dat de nood aan meer grip en een betere demping van de schokken is toegenomen.

Compound en karkas van beide banden werd reeds uitvoerig getest in allerhande enduro-races. Beide zijn gemaakt met de ideale mix tussen grip, rolweerstand, levensduur, gewicht en bescherming in het achterhoofd. Michelin maakt gebruik van een dual-compound GUM-X Technology. Hierbij is het centrale gedeelte van het loopvlak harder om zo een lagere rolweerstand en langere levensduur te garanderen. Het rubber op de schouders en aan de zijkanten is daarentegen zachter gemaakt om zo meer grip in de bochten te verzekeren. De Gravity Shield Technology voor het karkas voorziet in een vezelstructuur met een hoge densiteit die van hiel tot hiel loopt, gecombineerd met een 3×60 TPI karkaslaag voor stijfheid en stabiliteit zonder afbreuk te doen aan het comfort.

Michelin Force AM²

De Michelin Force AM² is een snelle band, gemaakt voor rijden op hard en gemengd terrein. De Force AM² heeft een richtinggebonden loopvlak en moet de ideale combinatie tussen lage rolweerstand en grip bij remmen en in bochten bieden. De noppen in het midden van het loopvlak zijn lager uitgevoerd om zo de rolweerstand te verminderen en minder hard in de ondergrond te dringen. De noppen op de zijkanten van de band doen ons aan de DH22-band van Michelin denken, een band die voorheen geroemd werd omwille van zijn grip en stabiliteit in bochten.

Michelin Wild AM²

De Michelin Wild AM² daarentegen is ontwikkeld voor gemengd terrein alsook voor zachte ondergrond. In vergelijking met de Force AM² is het loopvlak hier agressiever en meer op grip gericht. Rolweerstand is bij deze band van minder belang. De centrale noppen zijn geïnspireerd op die van de DH34-band en dringen maximaal in de ondergrond tijdens het remmen. De noppen op de schouders zijn ook hier geïnspireerd op die van de DH22-band, maar ze zijn hier zo gepositioneerd dat ze meer grip geven in bochten op een zachtere ondergrond.

Beschikbaarheid

De twee banden zullen beschikbaar zijn voor velgen van 27,5″ en 29″ en met een breedte van 2.4″ en 2.6″. Beide banden kunnen worden gecombineerd en zowel voor- als achteraan worden gemonteerd, dit in functie van de verschillende omstandigheden, de voorkeuren en de rijstijl van de biker.

De nieuwe banden zijn vanaf april 2021 beschikbaar in de handel. Afhankelijk van de maat (27,5″ of 29″) en breedte (2.4″ of 2.6″) schommelt het gewicht tussen 980 en 1130 gram. Over de prijs van de banden werd niets gecommuniceerd.

Meer info via https://motorcycle.michelinman.com/bicycle/mtb

Foto’s copyright Michelin