Nieuw | Mondraker 2020: in het teken van meer veerweg

Door Jan Geys -

  • Techniek

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Nieuw | Mondraker 2020: in het teken van meer veerweg"

Het Spaanse Mondraker heeft zijn gamma voor 2020 voorgesteld en daar zitten toch wel enkele verrassingen bij. We zetten de nieuwigheden hieronder netjes op een rij.

F-Podium DC

De geometrie wijzigt lichtjes: de balhoofdhoek bedraagt op dit model 66,8 graden (-1,2 graden), de zithoek 75,1 graden (-1,4 graden), het bottom bracket komt 12 millimeter hoger te liggen (337 millimeter) en de reach verliest 10 millimeter (450 millimeter op de medium). Best radicaal voor een xc-fiets.

De Mondraker F-Podium DC zal verkrijgbaar zijn in twee montages: de RR met een Shimano XTR 12-speed (6999 euro) en de R met een Sram GX Eagle (4599 euro).

SuperFoxy

Het gamma van Mondraker wordt ook uitgebreid met een nieuwe 29er enduromachine. De SuperFoxy situeert zich, zoals de naam al aangeeft, net boven de Foxy en naast de Dune, die op 27,5″-wielen staat. Visueel lijkt hij sterk op de Foxy, maar de link is nieuw en de demper heeft een langere slag om een veerweg van 160 millimeter te bereiken.

Er werd veel aandacht besteed aan de ophanging opdat de vering in het begin van de slag soepeler zou werken om vervolgens progressiever te worden. Mondraker kondigt aan dat de ophanging even efficiënt werkt met een luchtdemper als met een veerdemper.

Vooraan bedraagt de veerweg 170 millimeter en achteraan vinden we de SuperBoost 157-standaard terug. Net zoals de Dune (optioneel op de Foxy) integreert hij op het seriemodel een Geometry Kit waarmee je de lengte van de liggende achtervork (440 of 450 millimeter) en de balhoofdhoek (65 ± 1 graad) kunt aanpassen.

De Mondraker SuperFoxy is verkrijgbaar in vier maten en twee versies: de RR met een Shimano XTR 12-speed en Fox DHX2 (8500 euro) en de R met een Shimano XT 12-speed en Fox Float X2-demper (6500 euro).

E-Bikes

Bij de e-mountainbikes van het merk ondergaat het hele gamma een lichte update. De Zero-ophanging kreeg een nieuwe, sterkere link en de kinematica werd ook meer aangepast aan het gewicht van de fiets.

Het merendeel van de modellen zijn voortaan uitgerust met de nieuwe Bosch-motor en een geïntegreerde batterij van 625 Wh, behalve de Dusk en Thundra die met Shimano onderweg zijn en optioneel twee batterijen kunnen dragen.

Er komen wel geen nieuwe modellen bij zodat het elektrische gamma van Mondraker nog altijd uit vier stuks bestaat.

De Level is de meest ruige van die vier. Hij heeft een veerweg van 180 millimeter vooraan en 170 millimeter achteraan. Met zijn 29″-wielen plaatst Mondraker hem in dezelfde categorie als de SuperFoxy zonder ondersteuning. Hij is verkrijgbaar in twee montages (RR en R) en vier maten.

Dan volgt de Crafty met eveneens 29″-wielen. Vooraan bedraagt de veerweg 160 millimeter, achteraan 150 millimeter. Ook hij is verkrijgbaar in twee montages (RR en R) en vier maten.

Nog wat lager in de ranking komen we de Dusk tegen. De geometrie en de veerweg zijn identiek aan die van de Crafty, maar de Dusk is niet uitgerust met een Bosch-motor maar wel met een Shimano Steps E8000. De overige onderdelen zijn dan weer iets minder geschikt voor intensief MTB-gebruik. Net zoals de andere full suspension e-mountainbikes van het Spaanse merk, is ook deze verkrijgbaar in twee montages en vier maten (S tot XL).

Tot slot zijn er ook nog drie modellen die bedoeld zijn voor rustig toergebruik. Deze zijn verkrijgbaar in 29″ of 27,5+. De drie modellen zijn de Chaser (een full suspension met 150 millimeter veerweg), de Prime (een hardtail met 120 millimeter veerweg) en de Thundra (identiek aan de Prime, maar met een Shimano-motor). De Chaser is verkrijgbaar in de maten S tot XL, van de hardtails is ook een XS verkrijgbaar.

Meer info op www.mondraker.com

Door Jan Geys