Nieuw | OneUp Dropper Post V3: de referentie evolueert

Door Jan Geys -

  • Techniek

Nieuw | OneUp Dropper Post V3: de referentie evolueert

Kan je een product dat al een referentie is nog beter maken? Die vraag is altijd moeilijk omdat er een risico aan verbonden is, maar voor OneUp is het antwoord ja! Het Canadese merk presenteert vandaag de derde generatie van de Dropper, de telescopische zadelpen die al jaren een van de beste modellen op de markt is. Sterker nog, eigenaren van het huidige model (Dropper V2) worden niet vergeten, aangezien dit model een kleine updatekit krijgt. Dit is wat er allemaal verandert:

Met de OneUp Dropper Post biedt het Canadese merk al jaren één van de beste telescopische zadelpennen op de markt aan: ze is licht, gemakkelijk te onderhouden, neemt weinig ruimte in, is verkrijgbaar in alle denkbare afmetingen en niet te duur (ook al is de prijs meerdere malen gestegen in de afgelopen jaren). Dat is genoeg om iedereen aan te spreken … behalve OneUp.

Voor het team uit Squamish, aan de voet van enkele van de beste trails in British Columbia, was er nog ruimte om het systeem te verbeteren, vooral wat betreft de soepele bediening en het gewicht. Als de Dropper Post V2 al tot de lichtste “klassieke” modellen behoorde (in tegenstelling tot producten die specifiek voor XC zijn bedoeld, met soms zeer bijzondere ontwerpen), is het waar dat sommige concurrenten het nog beter deden op het gebied van soepelheid, zoals BikeYoke met de Divine en de Revive.

De Dropper Post V3 krijgt dus een gloednieuwe hydraulische cartridge die de prestaties op verschillende punten moet verbeteren. Qua bediening kondigt OneUp aan dat het systeem in beweging brengen veel gemakkelijker is dan voorheen en dat de inspanning die nodig is als je op het zadel zit – dat wil zeggen om de zadelpen te laten zakken – met 75% is verminderd.

Qua gewicht zou deze nieuwe cartridge 60 tot 70 gram lichter zijn dan de oude en optioneel kan je ook kiezen voor titanium bouten (een optie die tussen de € 15 en € 20 zou moeten kosten) om 10 gram extra te winnen.

Ten slotte is het qua levensduur niet nodig om deze cartridge op te blazen of de druk te regelen en er wordt geadverteerd dat hij 100% recyclebaar is. Onderhoud is altijd een van de sterke punten van de OneUp Dropper Post geweest en deze V3 is daarop geen uitzondering. Al het onderhoud kan thuis worden uitgevoerd met drie sleutels (een platte sleutel van 14 mm en een inbussleutel van 2 mm en 5 mm) en het demonteren duurt ongeveer 15 minuten. Het merk adviseert na elke 120 uur gebruik het geheel te reinigen en smeren, en na 350 uur een volledige demontage en hermontage.

De cartridge vormt het hart van deze nieuwe generatie, maar dit is niet het enige onderdeel dat evolueert: voor de lagers is een nieuw materiaal gekozen om de wrijving verder te verminderen en de drie zadelpennen met de grootste drop (180, 210 en 240 mm) krijgen een extra geleidingsring.

We merken ook op dat de stuurpen nu 6 anti-rotatie naalden heeft (2 extra grote polymeren en 4 messing). We hopen dat er hierdoor geen probleem van speling zal ontstaan bij rotatie! Ten slotte is ook de kraag nieuw en voorzien van een nieuwe, op maat gemaakte SKF-afdichting, altijd met als doel de levensduur en soepelheid van de bediening te verbeteren.

Qua afmetingen is deze V3 10 mm korter dan de V2 en de “resterende” hoogte (stack height in het Engels) die uit het frame steekt wanneer de zadelpen is geïnstalleerd in de maximaal ingeschoven positie, is 3 mm lager (30 mm of 25 mm bij een diameter van 34,9 mm). De Dropper Post V3 is verkrijgbaar in de 4 meest voorkomende diameters (27,2 mm / 30,9 mm / 31,6 mm / 34,9 mm) en met een drop van 90 tot 240 mm, in stappen van 30 mm.

Om precies te zijn gaat het zelfs over stappen van 10 mm, omdat bij elke maat de slag dankzij een opvulring met 10 tot 20 mm kan worden verminderd. Zo kan het 180 mm-model indien nodig tot 170 of zelfs 160 mm worden gebracht.

Een andere belangrijke afmeting is de maximale insteeklengte, dat wil zeggen de ruimte die de zadelpen inneemt in het frame als deze zo ver mogelijk is ingeschoven: houd rekening met 175 mm voor de versie met een drop van 90 mm, 200 mm voor de versie van 120 mm, 235 mm voor de 150 mm, 270 mm voor de 180 mm, 305 mm voor de 210 mm en 340 mm voor de pen met een drop van 240 mm. Bij een diameter van 34,9 mm is dat 5 mm minder in alle maten.Het gewicht gaat van 304 g in de lichtste configuratie (90 mm en diameter van 27,2 mm, ongeveer 50 g minder dan een Fox Transfer SL van 75 mm) tot 765 g in de zwaarste (240 mm en diameter van 34,9 mm). Om een vergelijkingspunt te geven met meer gebruikelijke afmetingen, wordt deze OneUp Dropper Post V3 met een drop van 180 mm en een diameter van 31,6 mm  aangekondigd met een gewicht van 480 g, of 415 g met een drop van 150 mm en een diameter 30,9 mm.

Het enige minpuntje is dat de prijs (weer) iets stijgt: de zadelpen alleen wordt verkocht voor € 299,99, of € 30 meer dan de V2 exclusief promoties. Het complete systeem met de vorig jaar uitgebrachte V3-bediening kost € 334,99. De garantie bedraagt twee jaar.

Verder wil OneUp eigenaren van de Dropper Post V2 geruststellen: de monitoring wordt voor dit model niet gestopt, integendeel! Het merk streeft ernaar om alle reserveonderdelen vanaf vandaag minimaal 5 jaar beschikbaar te houden en biedt een nieuwe kraag aan met de bijgewerkte SKF-afdichting (de prijs is nog niet aan ons meegedeeld). De titanium schroevenset ontworpen voor V3 is ook compatibel met V2.

We hebben een proefmodel ontvangen op de redactie dat we de komende weken uitgebreid zullen testen. Wordt vervolgd.

Meer info via eu.oneupcomponents.com

DoorJan Geys