Nieuw | Ridley Kanzo Fast: een competitieve gravelbike

Techniek
13 August 2020 — Jurgen Groenwals

Het Belgische Ridley pakt uit met wat – volgens hen althans – de snelste gravelbike ter wereld moet zijn. De Ridley Kanzo Fast is een aerodynamische gravelbike die de mosterd haalde bij de Noah Fast, de competitieve racefiets van het merk.

Dat Ridley wel weet hoe ze een snelle en competitieve fiets in elkaar moeten steken, bewijzen ze reeds jarenlang op het internationale wieler- en veldrittoneel. Hun palmares is bijzonder indrukwekkend met de renners van het Lotto Soudal Team die op Ridley grote sier maken.

Ook in het veldrijden klinkt de naam Ridley als een klok, met onder meer Belgisch kampioen Laurens Sweeck en Eli Iserbyt op de veelgeprezen Ridley X-Night. Dat daar dus nog een snelle gravelbike bij zou komen in het gamma, kon zo wel voorspeld worden. De Kanzo is niet helemaal nieuw in het Ridley-aanbod. Eerder had Ridley reeds de pure gravelbikes, Kanzo Adventure en Kanzo Speed. Deze Kanzo Fast wordt door Ridley eerder als aero-gravelbike gecatalogiseerd.

Aerodynamica is de sleutel

Ridley lanceerde de Noah Fast in 2018, hun aerodynamische fiets waarmee Caleb Ewan vorig jaar in de Tour de France nog drie etappes wist te winnen. De fiets werd wereldwijd bekroond tijdens verschillende testen tot ‘Beste Aerodynamische Fiets’. Die Noah Fast stond dan ook erg graag model voor de Kanzo Fast. Kenners herkennen meteen het aerodynamische F-Tubing buizenprofiel van de Noah Fast.

De kennis en technologie van de Noah Fast tekende verder ook voor de overgang tussen vork en frame, de F-wings langs de onderkant van de voorvork en dankzij de F-Steerer technologie een wel heel erg mooie interne kabelloop en het aerodynamische stuur.

Van racefiets naar gravelbike

Dat betekent echter niet dat de Kanzo Fast gewoon een Noah Fast op brede banden is. Een gravelbike stelt toch nog iets andere eisen en met name op het vlak van comfort deed Ridley de nodige inspanningen om ook lange ritten pijnloos te verteren.

“Gravel wordt onmiddellijk gelinkt aan comfort en bikepacking, maar steeds meer fietsers willen graag aan Gravel Fondo’s deelnemen. Deze wielrenners hebben met de Kanzo Fast echt de ideale fiets voor hun avontuur,” vertelt Bert Kenens, productmanager bij Ridley. “De fiets is reactief en verbazingwekkend op technische parkoers. Hij is aerodynamisch van een ongezien niveau in de gravelwereld en hij maakt gravelritten van ruim tweehonderd kilometer zelfs comfortabel.”

Ondanks alle aerodynamische technologieën blijft de Kanzo Fast wel een echte gravelbike. Zo werd de staande achtervork opvallend laag aan de zitbuis geplaatst. Dit moet het comfort aanzienlijk verhogen.

De voorkant van een fiets is het meest belangrijk voor aerodynamica. Daarom is er veel aandacht besteed aan de vormen van vork en de overgang tussen vork en balhoofd. Maar, misschien wel het meest opvallende kenmerk aan de Kanzo Fast is het one-piece gravelstuur waarbij de kabels volledig geïntegreerd zijn. De korte drop en reach zorgen in alle omstandigheden voor de nodige controle.

Testen in de windtunnel

“Onze tests in de windtunnel wijzen uit dat je makkelijk 17 Watt kan besparen ten opzichte van een gewone gravelbike. Da’s een hoop kracht die je elders in de wedstrijd goed kan gebruiken,” licht Kenens toe. “Hij presteerde zelfs fantastisch ten opzichte van onze Noah Fast, met amper 4 Watt meer weerstand overheen alle testopstellingen. Hiermee heb je dus een winnaar op elk moment van de wedstrijd.”

Joachim Aerts, CEO Belgian Cycling Factory verwoordt het zo: “De Kanzo Fast is echt de perfecte combinatie van gravel en aerodynamica. Als je alle technische features apart bekijkt, dan sta je perplex. Als je dan het geheel van die features al fietsend ervaart, dan word je gewoon weggeblazen.”

De Kanzo Fast is beschikbaar vanaf september in de maten XS tot XL. Een Kanzo Fast met de Forza Vardar-wielset en de Shimano GRX Di2-groepset weegt amper 8,55 kilogram. De Kanzo Fast kan overweg met elektronische en mechanische groepen en is gemaakt voor One By-versnellingen (geen voorderailleur). Je kan kiezen uit de Sram Rival1, Shimano GRX 800 en Shimano GRX Di2-groepen.

De Kanzo Fast is eveneens volledig compatibel met het revolutionaire elektronische Classified-schakelsysteem. Bij een Classified-aandrijving is de functionaliteit van de voorderailleur helemaal geïntegreerd in de achternaaf. Classified ziet er een bijzonder interessant systeem uit dat we later heel graag meer compleet aan je voorstellen.

Standaardkleuren zijn: Army Green Metallic, Crocodile Green met Honey Gold Metallic, Antracite Metallic en Empress Grey Metallic met Zwart. Je kan via de Ridley Customizer ook je eigen kleuren en designs ontwerpen.

Meer info via: https://www.ridley-bikes.com

Foto’s copyright Ridley Bikes