Nieuw | RockShox SID SL 2026: aan lucht geen gebrek

Door Jan Geys -

  • Techniek

Nieuw | RockShox SID SL 2026: aan lucht geen gebrek

Ondanks het technische karakter van de circuits en de 120 mm veerweg die standaard wordt in XC, is de RockShox SID SL – een lichtere versie van de beroemde SID – nog steeds populair, zowel bij de deelnemers aan de World Cup XCO als bij het grote publiek. Na de veerweg te hebben vergroot tot 110 mm, wilde RockShox de werking ervan nog meer laten aansluiten bij die van zijn grote broer met vorkpoten van 35 mm. Dit is wat er is veranderd:

Aanvankelijk was de nieuwe ster van de RockShox SID-familie duidelijk de versie met 35 mm vorkpoten en 120 mm veerweg (links op de afbeelding). De SID SL met zijn kleine 32 mm vorkpoten en beperkte veerweg van 100/110 mm was voornamelijk ontwikkeld om te voldoen aan de vraag van een aantal merken om er hun hardtails en nieuwe generatie full suspensions met korte veerweg, zoals de Specialized Epic World Cup, mee uit te rusten.

De slimmeriken van RockShox dachten aanvankelijk dat de SL-versie een nicheproduct zou zijn … maar geven nu toe dat ze ongelijk hadden. Niet alleen omarmt een aanzienlijk aantal renners hem in de World Cup XCO (en niet alleen vrouwen, zoals Samara Maxwell, of kleinere renners, aangezien we Luca Schwarzbauer met de SID SL hebben zien rijden), maar de RockShox SID SL is ook een enorm commercieel succes, met een verkoop die gelijk is aan die van de 35 mm versie.

Zeker sinds hij officieel met 110 mm veerweg wordt aangeboden, is de 150 gram lichtere SL-versie ten opzichte van zijn grotere broer een sterk argument voor rijders die belang hechten aan het gewicht. Vooral omdat we, na er op verschillende testfietsen mee gereden te hebben, nooit de indruk hebben gehad dat de vork ‘als een worst’ verdraait van zodra het terrein ruwer wordt.

Een nieuwe luchtveer voor de SID SL 2026

Gezien dit succes heeft RockShox niet alleen besloten om de SID SL te behouden in de catalogus, maar ook hem een evolutie te laten ondergaan. Na de overstap naar 110 mm en de komst van een elektronische bediening van het hydraulische gedeelte met de Flight Attendant, is het nu de beurt aan de luchtveer van de SID SL om te evolueren, en daarmee ook het chassis.

Concreet biedt de DebonAir+-veer een hoger volume dan voorheen, om dichter bij het soepelere gedrag van de SID 35 te komen in afdalingen, wanneer de fiets in de open stand rijdt. “Met de veralgemening van lockouts met 3 standen en de Flight Attendant hebben rijders een tussenpositie en een lockout voor secties waar een compromis tussen efficiëntie en grip, of puur rendement, noodzakelijk is. Er is dus geen noodzaak meer om concessies te doen aan de open stand, en daarom wilden we eraan werken om nog meer efficiëntie te bereiken in afdalingen”, legt RockShox uit.

Om deze verandering aan de buitenkant te zien, moet je de vork omdraaien. Daar zien we dat alleen de onderkant van één van de twee vorkpoten hol is – aan de hydraulische kant, rechts op de afbeelding – terwijl dat voorheen bij beide poten het geval was. Zo heeft RockShox volume gewonnen voor zijn luchtkamer door deze alle beschikbare ruimte in de daarvoor bestemde poot van de SID SL te laten innemen!

Nog een nieuwigheid: opnieuw gepositioneerde en grotere glijbussen voor een betere geleiding van de vork, minder wrijving en meer stijfheid.

Dit alles resulteert logischerwijs in een licht meergewicht dat RockShox heeft proberen te compenseren door waar mogelijk in het onderste deel van het chassis een grammetje extra te besparen. Opvallend is dat de dropouts dunner zijn en niet compatibel zijn met de Torque Caps, waardoor het contactoppervlak met de naaf groter is geworden voor een hogere stijfheid.

Ook de vorkboog is opnieuw ontworpen, niet alleen om wat gewicht te besparen, maar ook om officieel de montage van 2.4 inch banden mogelijk te maken terwijl er toch voldoende ruimte overblijft (dit was voorheen technisch gezien mogelijk, maar werd officieel afgeraden door RockShox omdat er dan heel weinig ruimte overbleef tussen de vork en de band).

Het T-stuk verandert echter niet, noch het hydraulische gedeelte, dat nog steeds beschikt over een lockout met 2 of 3 standen of de Flight Attendant. Opgemerkt dient te worden dat de Flight Attendant ook een update krijgt (beschikbaar via de app voor alle bestaande modellen) die een officiële configuratieoptie biedt, specifiek bedoeld voor hardtails. Deze biedt meer mogelijkheden om de automatische modus aan te passen, met de mogelijkheid om de Pedal- of Lock-posities desgewenst te deactiveren. Zo beschik je over een Flight Attendant met 2 standen tegenover 3 normaal.

Op de weegschaal wogen we de SID SL Ultimate met niet-afgezaagde stuurbuis op 1385 gram, slechts een goede twintig gram meer dan de vorige versie. Hij blijft daarmee een van de lichtste XC-vorken op de markt en is daarmee 150 gram lichter dan zijn grote broer met 35 mm vorkpoten.

De nieuwe DebonAir+-veer en het vernieuwde chassis zullen beschikbaar zijn voor het gehele SID-gamma, inclusief de topversie SID SL Ultimate, de SID SL Select+ (die een iets zwaarder T-stuk heeft dan de Ultimate), de SID SL Select (hetzelfde chassis als de Select+, maar met een minder geavanceerde hydraulische cartridge) en de ‘gewone’ SID SL (met eenvoudigere Rush RL hydraulische cartridge). De vork is verkrijgbaar in het zwart en ook in het rood voor de SID Ultimate.

De prijzen blijven ongewijzigd ten opzichte van het vorige modeljaar, namelijk 1499 euro voor de SID SL Ultimate Flight Attendant, 1079 euro voor de SID SL Ultimate en 819 euro voor de SID SL Select (de overige modellen zijn alleen leverbaar als originele uitrusting).

Tot binnenkort voor een volledige review en een vergelijking met de 35mm versie!

Meer info via www.sram.com

Door  Jan Geys