Nieuw | Rocky Mountain Instinct: een evolutie in de marge

Door Jan Geys -

  • Techniek

Nieuw | Rocky Mountain Instinct: een evolutie in de marge

Het is tijd voor een update van de Rocky Mountain Instinct! Nadat dit model in 2021 grondig werd herzien, heeft het Canadese merk deze keer de belangrijkste kenmerken behouden om zich te concentreren op de constructie. Enkele veranderingen zijn de bijgewerkte geometrie en een opbergvakje. 

Laten we beginnen met wat nog steeds relevant is: de Rocky Mountain Instinct is een multifunctionele fiets met 140 mm veerweg achter en 150 mm voor, aangeboden met 27,5″-wielen op de kleinste maten (XS en SM) of 29″ op de andere maten (SM, MD, LG, XL). De veerweg, de wielmaat en de ophangingsarchitectuur zijn identiek aan die van de vorige generatie. Ook het omkeerbare deel (10 mm verschil tussen de twee posities) waarmee je de lengte van de liggende achtervork kunt aanpassen blijft behouden.

De belangrijkste ontwikkelingen zijn te vinden in de geometrie. De Ride-9, het verstelsysteem met negen standen dat kenmerkend is voor Rocky Mountain, is vereenvoudigd tot Ride-4 (4 standen, linker afbeelding hierboven) zoals we al op andere modellen in de catalogus hebben gezien.

Als we de geometrie vergelijken tussen de Ride-9 en de Ride-4 in neutrale positie, verliest de balhoofdhoek 1,7° om op 64° uit te komen. Om niet in een rijgedrag te vervallen dat te veel gericht is op enduro en om een zekere levendigheid te behouden, heeft Rocky Mountain de zitpositie ingekort en rechtgetrokken. De reach wordt 7 mm korter en de stack 1 tot 7 mm langer afhankelijk van de maat. De hoek van de zitbuis wordt 0,3° rechtgetrokken tot 77°.

Ook de Instinct is voortaan uitgerust met een opbergvakje, genaamd PenaltyBox 2.0 van Rocky Mountain. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een herwerkte versie van de PenaltyBox die vorig jaar op de Slayer werd geïntroduceerd. De opening bevindt zich hier onder de bidonhouder, maar biedt nog steeds plaats aan dezelfde opbergtas. Het merk geeft ook aan dat de ‘deur’ van het systeem een ​​behuizing heeft voor een GPS-tracker van het type AirTag, maar heeft ons geen foto ter illustratie verstrekt.

Het Rocky Mountain Instinct-assortiment bestaat uit 9 modellen, 6 in carbon en 3 in aluminium. Voor degenen die een custom build overwegen, is het carbon frame ook als kit te koop, enkel uitgerust met een Fox Float X Factory-demper. De prijzen zijn niet aan ons doorgegeven, daarvoor kan je terecht bij je Rocky Mountain-fietsenwinkel of bij distributeur Bike Action (Benelux).

Meer info via bikes.com

Foto’s Rocky Mountain / Margus Riga

DoorJan Geys