Nieuw | Specialized Ambush II & Camber: helmen voor elk budget

Door Jan Geys -

  • Techniek

Nieuw | Specialized Ambush II & Camber: helmen voor elk budget

Specialized gaat verder met het vernieuwen van zijn helmaanbod en lanceert vandaag twee nieuwe modellen. Naast de tweede generatie van de Ambush is er ook de gloednieuwe Camber.

De nieuwe helm is veel moderner en neemt de esthetische codes van de Gambit (een lichte integraalhelm) en Tactic (een open face helm uit het middensegment) over die een paar maanden geleden werden gelanceerd.De verwantschap tussen deze modellen is duidelijk, zoals je kunt zien op onze foto’s: in het zwart zie je de nieuwe Ambush en in het wit de Tactic.

Desalniettemin zijn er toch ook enkele specifieke verschillen waardoor de nieuwe generatie van de Ambush zich onderscheidt van de Tactic. Zo wordt er gebruikgemaakt van een discreter MIPS SL-systeem in de plaats van het MIPS Evolve-systeem. Het gebruikte EPS-schuim heeft een dubbele dichtheid en een lager algemeen volume, waardoor de helm 50 gram minder weegt op onze weegschaal (345 gram voor de medium) met dezelfde dekking van de schedel.

Voor de rest zijn er wel veel gelijkenissen. Het vaste vizier (was verstelbaar op de vorige generatie) is afneembaar en hij is uitgerust met een Integrated Fit-systeem en verstelbare Tri-Fix splitters om een zeer aanpasbare pasvorm te creëren. De Ambush 2 heeft een innovatieve opbergruimte voor je zonnebril met verborgen rubberen flappen die zorgen voor een veilige, rammelvrije opberging van de bril. Wat standaard niet meer aanwezig is, is de ANGi-crashdetector. Er is echter wel plek voorzien om dit systeem te installeren.

Houd er ook rekening mee dat de helm wordt geleverd zonder bescherm- en transporthoes, wat een beetje een smet is voor een topmodel … Zeker als je verneemt dat de prijs identiek is aan die van het oude model: 195 euro (of 65 euro duurder dan de Tactic), ondanks de mindere functies.Voor deze Ambush II, die in drie maten (S, M en L) verkrijgbaar is, staan ​​zes kleuren op het programma.

Tegelijkertijd presenteert Specialized ook een gloednieuw en goedkoper model, de Camber (85 euro). Goedkoper wil echter niet zeggen dat men er minder zorg aan besteedde. De schaal valt niet zo laag op de schedel als die van de Ambush II of de Tactic, maar hij vertoont wel moderne lijnen.Hij heeft ook iets minder ventilatieopeningen.

Het geïntegreerde vizier is afneembaar zoals bij de andere modellen, maar niet in de hoogte verstelbaar, wat voor dit prijsniveau minder verrassend is.Aan de andere kant zijn we aangenaam verrast om een ​​MIPS-systeem te vinden in deze helm, wat zeldzaam is bij helmen onder de 100 euro.Daarnaast is de Camber ook ANGi-ready. Hij is verkrijgbaar in 7 kleuren én in 5 maten, van XS tot XL.

Meer info via www.specialized.com

Foto’s zonder watermerk copyright Specialized

DoorJan Geys