Nieuw | Specialized Chisel: een aluminium instapmodel

Techniek
4 July 2017 — Jan Geys

De nieuwe Specialized Epic mag de voorbije dagen dan wel alle aandacht opgeslorpt hebben, toch moeten we ook even stilstaan bij een andere nieuwigheid die tegelijkertijd door Specialized werd gelanceerd. Het gaat om de Specialized Chisel, de nieuwe aluminium hardtail van het merk uit Morgan Hill. De Chisel gaat al vanaf 1500 euro over de toonbank en beschikt over een frame dat werd vervaardigd met de nieuwe Smartweld-technologie.

Er is meer dan carbon en topmodellen in het leven! Bewijs daarvan is dat Specialized ook de aluminium hardtails niet vergeet die het gamma onder de Epic HT moeten vervolledigen. Daarom lanceert het merk de Specialized Chisel, waarvan zowel een heren- als damesmodel beschikbaar zal zijn. Op de foto’s zie je trouwens de Chisel Women met zijn prachtige glanslak.

Het frame is bijzonder mooi afgewerkt door gebruik te maken van een nieuwe lastechniek, Smartweld genaamd.

In de praktijk worden de uiteinden van de buizen niet langer gewoon afgezaagd. De scherpe randen worden daarentegen afgerond zodat het contactoppervlak groter wordt, aldus Brian Gordon die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de Specialized Chisel.

Hierdoor verkleinen ook de lasnaden, waardoor het frame lichter wordt zonder dat de prijs de hoogte inschiet. Het frame weegt 1350 gram, wat knap is voor een 29″ in deze prijscategorie. Dezelfde techniek wordt trouwens ook toegepast op de nieuwe Epic Comp Al (hier kan je onze volledige presentatie lezen).

Verder kreeg het frame vooral achteraan zeer fijne vormen mee.

De schuine buis is nog wel imposant, maar de diameter van al de andere buizen is behoorlijk dun te noemen. Dat valt vooral op bij de bovenbuis. Het resultaat is echter zeer mooi en we zijn dan ook benieuwd of dit alles zich op het terrein ook vertaald in voldoende comfort.

De kabels lopen intern door het frame en de PM-schijfrempat bevindt zich tussen de liggende en staande achtervork in. Voor de achteras opteerde Specialized voor de Boost-standaard, maar het frame is niet compatibel met 27,5+. De vrije ruimte tussen de staande achtervork mag dan wel zeer breed zijn, tussen de liggende achtervork is deze te smal. Voor Plus-banden heeft Specialized dan ook nog de Fuse en Ruze in zijn catalogus staan.

Het bracket is voorzien van schroefdraad en de zadelpen heeft een diameter van 27,2 millimeter.

Versies en prijzen

Het Chisel-gamma bestaat uit twee versies voor de heren en twee voor de dames. Behalve één damesmodel dat met een enkelvoudig kettingblad wordt uitgerust (1×11), zullen alle versies die op onze markt verschijnen uitgerust zijn met een 2×11.

Specialized Chisel Expert

Dit is het topmodel dat voor de aantrekkelijke prijs van 1799 euro de jouwe kan zijn. Dit model zal vanaf juli 2017 in de winkels liggen.

Zoals eerder al gezegd zal het herenmodel bij ons met een 2×11 verdeeld worden en dus niet met een enkelvoudig kettingblad zoals hier op de foto, een foto die genomen werd tijdens de presentatie in de Verenigde Staten.

De Expert is uitgerust met een RockShox Reba RL-vork (90 millimeter veerweg in maat S en 100 millimeter veerweg in de maten M tot XL), een Shimano SLX/XT-aandrijving met een Race Face Aeffect-crankset en Shimano Deore-remmen. De fiets zal in twee kleuruitvoeringen beschikbaar zijn.

De Expert Women, waarvan de foto’s het begin van dit artikel illustreerden, beschikt over hetzelfde frame maar de contactpunten worden aangepast (grips, smaller stuur, zadel, kortere cranks). Dit model is bij ons wel uitgerust met de Sram GX 1×11. Het prijskaartje: 1799 euro.

Specialized Chisel Comp

Dit is de goedkoopste versie met een prijskaartje van 1499 euro. Daarvoor krijg je een Judy SL29-vork en een Shimano Deore/XT-aandrijving met een Stout-crankset (2×11). Van deze versie bestaat ook een damesmodel (in het turkoois, foto rechts).

Nuttige links: de website van Specialized – Onze presentatie van het nieuwe Specialized Epic-gamma