Nieuw | Specialized SWAT CC Headset: een verborgen tooltje

Techniek
26 July 2017 — Jan Geys

Naast de lancering van de nieuwe Epic en de carbon Levo e-mtb, stelde Specialized nog een interessante nieuwigheid voor dat bijna onopgemerkt voorbijging. Specialized lanceerde namelijk de SWAT CC Headset, een multitool die in het balhoofd wordt verborgen en makkelijk uit te nemen is. Ziehier de details:

Specialized biedt met zijn SWAT-systemen (Storage Water Air Tool) al enkele jaren een oplossing aan om al wat je nodig hebt tijdens het fietsen te kunnen opbergen in de fiets, zodat je geen rugzak meer zou moeten meesleuren. Nu maakt Specialized het mogelijk om met de SWAT CC Headset een multitool en een kettingpons op te bergen in het balhoofd.

Onlangs stelden we jullie nog een gelijkaardig systeem voor dat ontwikkeld werd door OneUp. Dat laatste systeem is complexer en uitgebreider dan de SWAT CC Headset. Specialized wilde vooral dat de multitool makkelijk bereikbaar is door simpelweg de kap van de stuurbuis weg te draaien.

Dankzij een veer springt het multitooltje bij het wegdraaien van de kap een centimeter omhoog zodat je het tooltje er makkelijk kan uitnemen. Een ingenieus systeem en zeer aangenaam om te gebruiken, zoals we zelf ook hebben kunnen vaststellen bij de presentatie van de nieuwe Specialized Levo Carbon en Epic, waar de S-Works-versies van origine zijn uitgerust met deze nieuwe SWAT CC Headset.

Een ander accessoire waarover de Specialized SWAT CC Headset beschikt, is een kettingpons. Het is niet de eerste keer dat Specialized een kettingpons en een snelsluiting voor de ketting verbergt in het balhoofd, maar dit keer bevindt de kettingpons zich onderaan in het balhoofd (doordat het multitooltje bovenaan zit).

Om aan de kettingpons te kunnen, moet je eerst het multitooltje eruit halen en dan onderaan het balhoofd het geheel losschroeven. Pas dan kan je het geheel uit het balhoofd halen.

Het enige wat je nu nog moet doen, is de ketting in de gleuf leggen en het onderste kapje aandraaien zodat de kettingpons in actie treedt. In vergelijking met het huidige en compactere systeem (dat in de catalogus blijft staan), ligt deze nieuwe SWAT CC Headset door zijn grootte veel beter in de hand.

Het complete systeem vervangt de klassieke ster in het balhoofd, want het het systeem neemt de volledige ruimte in het balhoofd in beslag. Er worden twee maten aangeboden (S/M en L/XL) zodat het systeem past in het hele gamma van Specialized, maar ook in fietsen van andere merken. Het gewicht zou ongeveer 200 gram bedragen en het systeem zal ook in de catalogus met accessoires van Specialized verschijnen, al moet de prijs nog wel bepaald worden. Verwacht wordt dat het systeem apart tussen de 80 en 100 euro zal kosten.

Nuttige links: Het SWAT-gamma op de website van Specialized – Onze presentatie van de nieuwe EpicOnze eerste test van de nieuwe Epic – Het gelijkaardige systeem van OneUp