Nieuw | SR Suntour Axon 34 Werx: concurrentie voor de Fox F34 SC?

Door Jan Geys -

  • Techniek

Nieuw | SR Suntour Axon 34 Werx: concurrentie voor de Fox F34 SC?

De Fox F34 Step-Cast wordt steeds populairder op xc-fieten en de nieuwe generatie lichte en veelzijdige fietsen met 120 millimeter veerweg. Tot hiertoe was deze vork in dit segment zowat de enige keuze op de markt, maar daar zou met de komst van de nieuwe SR Suntour Axon 34 Werx wel eens verandering in kunnen komen. Vooraleer we in een later stadium een testverslag brengen, stellen we de nieuwkomer al even voor.

Het zou best kunnen dat je de nieuwe SR Suntour Axon 34 Werx al eerder gezien hebt, want deze vork wordt sinds dit seizoen gebruikt door vooral Franse teams met renners als Jens Schuermans en Jordan Sarrou.

Vanaf nu is de vork voor iedereen beschikbaar en wij ontvingen ondertussen een testexemplaar op onze redactie. Alvorens aan onze test te beginnen, stellen we de vork dan ook graag aan jullie voor.

De 34-familie van SR Suntour staat al langer in de catalogus, maar deze vork is wel degelijk gloednieuw. Ze is bedoeld voor diegenen die hun xc-fiets graag met een stijvere vork uitrusten of meer veerweg wensen. Zoals de naam aangeeft, hebben de vorkpoten een diameter van 34 millimeter. Wat de veerweg betreft, heb je de keuze uit 100, 110 of 120 millimeter, telkens in combinatie met 29″-wielen.

De magnesium vorkpoten werden hertekend om gewicht te besparen. Volgens SR Suntour schommelt dat gewicht rond het gewicht van de carbon Axon 32 Werx, wat tot nu het topmodel is bij het merk. De Q-Loc2-steekas is een blijver. Eens je hiervan het systeem kent, is dit een van de efficiëntste oplossingen op de markt. De vorksprong bedraagt 51 millimeter, maar binnenkort zou er ook een model met een vorksprong van 44 millimeter moeten verschijnen. Uiteraard is de vork in de 15×110 millimeter boost-standaard.

Het t-stuk en de stuurbuis zijn uit carbon. Naast de gewichtsbesparing geeft dit extra waarde aan het product.

Op de weegschaal komen we uit op een gewicht van 1614 gram met een stuurbuis die werd afgezaagd op 165 millimeter, wat op 10 gram na even zwaar is als onze F34 Step-Cast, in het voordeel van de SR Suntour wel te verstaan. Daar moet je nog wel 35 gram aan toevoegen voor de expander omdat de stuurbuis uit carbon is. We zitten qua gewicht nog wel een eindje van de Fox F32 SC, maar komen wel aardig in de buurt van de SID World Cup. Deze laatste heeft dan wel vorkpoten van 32 millimeter, maar staat wel bekend om zijn stijfheid.

Het hydraulische hart wordt gevormd door een PCS-dempercartridge (Piston Compensation System) en een specifieke shim stack die de inspiratie haalde bij de R2C2-endurovork. De compressie bij lage snelheid en de rebound kunnen ingesteld worden en de lockout wordt op het stuur bediend via een push to lock hendel.

De adviesprijs van de SR Suntour Axon 34 Werx bedraagt 1199 euro, wat iets goedkoper is dan een Fox F34SC. We komen later na afloop van onze test nog uitgebreid terug op deze vork.

Meer info op www.srsuntour.com/nl/producten

DoorJan Geys