Nieuw | Sram AXS Wireless Blips: niet enkel voor de weg!

Techniek
17 February 2022 — Jan Geys

Heb je ook zoveel moeite om te wennen aan de ergonomie van de Sram AXS-hendel? Heb je altijd al gedroomd van discretere knoppen voor een zo eenvoudig mogelijke cockpit? Dan hebben we goed nieuws, want Sram presenteert nu de langverwachte AXS Wireless Blips, ofwel kleine draadloze bedieningsknoppen om naar wens te configureren en op het stuur te plaatsen.

De AXS Wireless Blips werden oorspronkelijk ontworpen voor de weg, waar ze al lange tijd worden gebruikt in een bekabelde versie. Ze zijn echter ook compatibel met onze Eagle AXS-aandrijvingen waardoor ze ook in het gravelbiken of het mountainbiken toepassingen kunnen vinden. Het principe is simpel: een kleine knop met uiterst eenvoudige bediening (slechts één handeling per knop mogelijk) die overal op het stuur kan geplaatst worden … of zelfs overal op de fiets.

Momenteel kan je er nog maar enkel de derailleurs mee bedienen (door een update van de software via de AXS-app), maar Sram deelde ons wel al mee dat er in de zomer een update van de software aankomt zodat je er ook je Reverb AXS-dropper zadelpen mee kan bedienen.

Sram besloot de Wireless Blips zo klein en waterdicht (IPX7-certificering) mogelijk te maken, wat een impact had op hun ontwerp. Allereerst zijn de Blips “satellieten”: ze moeten worden gekoppeld aan een klassiek AXS-bedieningselement of een Blipbox om te werken. Het is mogelijk om het bedieningselement achteraf in een lade op te bergen, maar dit is noodzakelijk voor de eerste ingebruikname.

Zoek ook niet naar een batterij-indicator of een oplaadpoort op de Blips, of zelfs de mogelijkheid om de batterij te vervangen. Wanneer de batterij leeg is, dien je alles te vervangen (merk op dat Sram dit woord niet gebruikt en liever aandringt op het “recyclen” van de Blips, volgens de lokale voorschriften en programma’s). Een punt dat in de huidige tijdsgeest, waar wegwerpconsumptie steeds minder in omgang is, toch enigszins botst.

Volgens het Amerikaanse merk was dit echter de beste oplossing en het stelt dat de levensduur van de batterijen tussen de 4 en 7 jaar bedraagt, afhankelijk van het gebruik. Verschillende van onze collega’s, die waarschijnlijk toegang hebben gehad tot meer gedetailleerde informatie, vernoemen een levensduur van vier jaar bij gebruik door een professioneel triatleet en tot negen en een half jaar voor een gemiddelde renner op de weg.

Sram laat ons ook weten dat het mogelijk is om 6 of 7 Blips op dezelfde fiets te configureren, afhankelijk van het aantal reeds aanwezige bedieningselementen / Blipboxen. Net als bij andere AXS-onderdelen is de AXS-app een must-have, al was het maar om het batterijniveau van de Blips in de gaten te houden.

De AXS Wireless Blips zijn meteen beschikbaar en worden steeds per twee verkocht, prijs voor zo’n duo: 100 euro.

Meer info via sram.com