Nieuw | Trek Checkpoint ALR Gen 3: scherp geprijsde aluminium gravelbike die carrière als avonturier ambieert
Door Jan Geys -

In het gravelen zien we de laatste tijd op materiaalvlak twee duidelijke trends opduiken: aan de ene kant staan de op prestaties gerichte wedstrijdbolides met daarnaast de gravelbikes die resoluut de kaart van het avontuur trekken. Trek brengt zijn Checkpoint in deze laatste categorie onder. De derde generatie van die Checkpoint was tot hiertoe enkel in carbon verkrijgbaar, maar daar komt nu opnieuw een aluminium model bij. Goed nieuws dus voor zij die zich geen carbon model willen of kunnen veroorloven, met als toetje prijzen die naar beneden gaan in plaats van naar boven.
Vorig jaar presenteerde Trek alweer zijn derde generatie van de Trek Checkpoint. De Amerikanen hielden het toen enkel bij een carbon model dat in de catalogus het gezelschap kreeg van de Checkmate (Nieuw | Trek Checkmate & Checkpoint: om alle vakjes van gravel aan te vinken). Met de komst van deze laatste kon Trek duidelijke lijnen trekken welke de ambities waren van beide modellen. Bij de Checkmate worden de wedstrijdambities niet onder stoelen of banken gestoken, bij de Checkpoint draait het vooral rond avontuur.
Onder het motto ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’, is er niets dat je zal weerhouden om met de Checkpoint ook aan wedstrijden deel te nemen, maar zoals Trek aangeeft zal je met dit model (hoogstwaarschijnlijk) geen wedstrijden winnen (of je moest de benen en longinhoud hebben van een Tadej Pogačar). De ritten die de Checkpoint voor ogen heeft, gaan van after work-ritten tot serieuze bikepacking-avonturen.
Trek was er zich terdege van bewust dat enkel een carbon model aanbieden, heel wat potentiële kopers zou afschrikken vanwege de hoge prijs. Dit jaar vervangt Trek zijn oude aluminium Checkpoint dan ook door een nieuwe versie – de derde generatie ondertussen – waarvan de kenmerken doen denken aan die van de vorig jaar uitgebrachte carbon modellen.
Vooraleer we het hebben over de specificaties, willen het eerst hebben over het goede nieuws: in vergelijking met voorheen gaan de prijzen van de Trek Checkpoint ALR … naar beneden! Betaalde je in 2022 nog 2399 euro voor de Trek Checkpoint ALR 5 dan is dat anno 2025 nog 1999 euro. In de catalogus staan ook nog twee goedkopere modellen: de ALR 4 voor 1499 euro en de ALR 3 voor 1299 euro. Ook de prijzen van de carbon Checkpoint-modellen werden naar overigens naar beneden bijgesteld.
Frame en onderdelen
Het frame is net als bij de vorige generatie gemaakt van 300 Series Alpha Aluminium, maar het wordt gecombineerd met een carbon voorvork die voor extra comfort moet zorgen. Voor wie graag zijn offroad grenzen verlegt, is het frame compatibel met een verende voorvork (veerweg tot 40 mm) en dropper zadelpen. Met uitzondering voor de XS-maat waarbij dit niet mogelijk is.
Trek volgt voor zijn onderstel de trend die we al langer vaststellen in het gravelen, namelijk het gebruik van bredere velgen en banden. Bij de velgbreedte komt er in vergelijking met de vorige generatie 2 mm bij waardoor we op een velgbreedte van 23 mm zitten. Voor de banden verkoos Trek de nieuwe Bontrager Girona Pro-gravelband met een breedte van 42 mm. Belangrijk om weten is echter dat de maximale bandenspeling op de nieuwe Checkpoint ALR, net als bij het vorig jaar uitgebrachte carbon model, toeneemt tot 50 mm (42 mm met spatborden). Trek volgt dus de trend dat we steeds bredere banden zien onder onze gravelbikes.
Wanneer je je fiets in de etalage zet als zijnde een model dat niet vies is van avontuur, dan horen daar uiteraard de nodige bevestigingspunten bij. Of het nu gaat om bevestigingsopties voor tassen, spatborden, bagagedragers of meerdere bidonhouders: de derde generatie van de ALR is klaar voor elke rit.
De geometrie van de nieuwe Trek Checkpoint ALR werd afgeleid van de carbon SL-versie, met een hogere stack en kortere reach.
Versies en prijzen
Zoals reeds gezegd, telt de nieuwe aluminium familie van de Trek Checkpoint drie modellen die allen hetzelfde aluminium frame delen (300 Series Alpha Aluminium) en een carbon voorvork.
De Trek Checkpoint ALR 5 Gen 3 is het topmodel in de aluminium klasse. Hij is uitgerust met een Sram Apex 12-speed met een 11-44 XPLR-cassette, Bontrager-wielen met een Paradigm-velg van 23 mm, Bontrager Girona Pro-banden van 42 mm en Sram Apex D1 hydraulic disc-remmen. Het geadverteerd gewicht bedraagt 9,87 kg en de adviesprijs 1999 euro.
De volgende in de lijn is de Trek Checkpoint ALR 4 Gen 3. Dit model wordt op pad gestuurd met een Shimano CUES 11-speed met 11-50 cassette, Bontrager-wielen met een Paradigm-velg van 23 mm, Bontrager Girona Pro-banden van 42 mm en Shimano CUES hydraulic disc-remmen. Het geadverteerd gewicht bedraagt 10,40 kg en de adviesprijs 1499 euro.
De Trek Checkpoint ALR 3 Gen 3 is tot slot het instapmodel met een Shimano Sora 9-speed en 11-32 cassette en mechanische Tektro C550-schijfremmen, Het geadverteerd gewicht bedraagt 10,61 kg en de adviesprijs 1299 euro.
De Trek Checkpoint ALR Gen 3 is vanaf nu verkrijgbaar.
Meer info via www.trekbikes.com
Foto’s copyright Trek