Nino Schurter loodst Zwitserland naar goud op WK MTB Team Relay!

Door Jan Geys -

  • Sport

Nino Schurter loodst Zwitserland naar goud op WK MTB Team Relay!

Nino Schurter heeft tijdens de wereldkampioenschappen MTB in Mont-Sainte-Anne zijn eerste gouden medaille beet. Het was de grootmeester zelf die Zwitserland in de laatste ronde op en over de andere landen hees en zo zijn land voor de derde opeenvolgende keer de wereldtitel Team Relay bezorgde. Nederland speelde tot het ingaan van de slotronde mee in de voorste gelederen maar moest uiteindelijk tevreden zijn met een tiende plaats. België eindigde als elfde.

Het is Sebastian Fini die na de eerste ronde het snelst terug is en zo Denemarken op voorsprong zet. Tsjechië (Ondrej Cink) en Amerika (Christopher Blevins) gaan gezwind mee. Ook Nederland zette met Milan Vader meteen een van de grote kanonnen in; Vader volgde als vijfde op 24″ van Denemarken. België koos voor junior Lukas Maleszewski om te openen, hij kwam als 15de door op 1’03” van de besten.

Denemarken behield ook na ronde twee de leiding met junior Markus Kaad Heuer. Daarachter nam gastland Canada de tweede positie over van Tsjechië dat terugzakte naar rang zes. Jens Schuermans bracht de Belgen voorlopig weer naar voren zodat Githa Michiels als vierde het veld mocht induiken. Nederland verloor na de beurt van David Nordemann enkele plaatsen en nestelde zich voorlopig op plaats acht.

Maar dat beeld zag er na afloop van de derde ronde plots heel wat anders uit. Junior Niek Hoornsman reed Nederland helemaal terug in de wedstrijd en Hoornsman nam zowaar de leiding over. Amerika en Polen volgden op de plaatsen twee en drie. België viel na de beurt van Githa Michiels terug naar de 12de stek.

Nederland bleef ook na ronde vier (dankzij Anne Terpstra) aan de leiding, Amerika volgde op twee. Junior Jarne Vandersteen bracht België terug in de wedstrijd en kwam als vierde door. Maar in de slotronde zou het een ongelijke strijd worden tussen Puck Pieterse (voor Nederland) die als eerste aan de laatste ronde begon, Emeline Detilleux (voor België) die als vierde begon en … Nino Schurter die als derde het veld indook.

Schurter rolde de laatste twee teams voor hem makkelijk op en bezorgde daarmee Zwitserland voor het derde jaar op rij goud in de Team Relay (XCR). Naast Schurter deelden ook Jolanda Neff, Sina Frei, Joel Roth en Janis Baumann in de Zwitserse vreugde.

Amerika werd 16″ later tweede dankzij Kate Courtney, Christopher Blevins, Haley Batten, Keegan Swenson en Riley Amos.

Het brons ging op de valreep nog naar Frankrijk (Jordan Sarrou, Pauline Ferrand-Prévot, Loana Lecomte, Thibault Daniel en Luca Martin). Nederland sloot de Team Relay af op plaats tien, België op plaats elf.

Tot slot geven we nog even mee dat Nino Schurter de snelste ronde reed (11’19”) en dat Kate Courtney en Jolanda Neff elkaar geen duimbreed toegaven en dezelfde tijd klokten (13’31”), één seconde sneller dan Anne Terpstra.

Uitslag wereldkampioenschap MTB Team Relay Mont-Sainte-Anne 2019:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/08/Results-1.pdf”]

Foto’s UCI Mountainbike / Michal Cerveny

DoorJan Geys