NK Marathon | Specialisten Smeenge en Neefjes pakken titel

Sport
26 September 2022 — Juul van Loon

Negentig kilometer, net geen drie uur koers en afgaande op de komoot-data welgeteld tweehonderd hoogtemeters. De scherprechters in de drie keer drie lussen door recreatiegebied ‘t Nije Hemelriek in het Drentse Gasselte: een aantal lastige stroken los zand. Of het NK marathon tijdens de Hondsrug Classic van dit jaar ook écht een marathon was even daargelaten, de titels gingen wel naar specialisten: marathonbiker Tim Smeenge won bij de mannen, alleskunner Tessa Neefjes bij de vrouwen.

Smeenge werd daarmee opvolger van Hans Becking. Voor de 27-jarige coureur van KMC, die zich net als zijn voorganger specialiseerde in het marathonbiken, was het zijn eerste gouden medaille bij de senioren. Extra speciaal omdat hij uit Drenthe afkomstig is en dus reed in zijn achtertuin. “Ik kon terug naar huis fietsen en alles op me in laten werken”, blikt Smeenge op de titelstrijd terug. “Dit is mijn mooiste overwinning. Iedere mountainbiker met ambitie droomt van de nationale titel. Ik kijk ernaar uit om in het rood-wit-blauw te rijden, en daarna de kampioensmouwtjes te mogen dragen. Het is iets voor altijd.”

Hoewel hij het parcours goed kent, is het niet specifiek op zijn lijf geschreven. “Het is compleet vlak en niet technisch”, verklaart hij. “De Hondsrug is daarom vaak een strijd tussen wielrenners en mountainbikers. Het is niet te vergelijken met internationale wedstrijden. Maar ik snap ook dat de KNWU niet elk jaar een NK bij de Bart Brentjens Challenge kan organiseren. Het doet aan mijn vreugde ook niks af.”

Smeenge is niet in het bezit van een sprint. Hij wist dat het verschil gemaakt zou worden op de zandstroken, maar wachtte tot de laatste ronde voordat hij zijn kaarten op tafel gooide. Door zijn inspanningen reed hij met nog twintig kilometer te gaan met Becking (de uiteindelijke nummer drie) en Stan Godrie (tweede) weg. “Ik merkte dat ik de sterkste was, en ben met nog zeven kilometer te gaan gedemarreerd. Ik kreeg een gaatje, dat ze niet meer dichtreden. Dat waren bijzondere kilometers. Ik voelde mijn benen niet meer, realiseerde me dat ik Nederlands kampioen ging worden. Bij de finish was eindelijk de ontlading. Het was onverwacht, omdat ik afgelopen weken niet helemaal fit was.”

Vrouwen

Bij de vrouwen maakte Tessa Neefjes haar zo sterke jaar nog indrukwekkender. Zet haar op een fiets op een onverhard parcours (gravel/mtb/beach) en ze doet mee om de prijzen. De 25-jarige renster van Liv/Giant won de afgelopen periode al drie grote internationale gravelraces (ze doet over twee weken ook mee aan het WK). Voor de titel op het NK Marathon had ze slechts zeven concurrenten, toch moest ze er hard voor werken. Uiteindelijk liet ze Karen Brouwer in een sprint achter zich, Rozanne Slik werd op ruime achterstand derde.

Overige categorieën

Er waren meerdere titels die werden beslist in een sprint – iets wat je bij een marathon toch eigenlijk niet zou mogen zien. Bij de beloften was Jelle Wietse Jongedijk in een soort van pelotonsprint rapper dan Jelle Looijen en Bas van Belle. Ook Ramses Bekkenk (Masters 40) en Tibor Zwaan (tweede in die categorie) gaven elkaar (slechts een minuut achter Smeenge) weinig toe, net als Leon van der Heijden (masters 50+) en zijn concurrent Jan Weevers.

Volledige uitslag NK Marathon: https://results.sporthive.com/events/6978654401163834880/races/483446

Foto’s copyright KMC Mountainbike Team