NoTubes Crest CB7 en Arch CB7: carbon nieuwkomers!

Door Jan Geys -

  • Techniek

NoTubes Crest CB7 en Arch CB7: carbon nieuwkomers!

Het gamma van NoTubes krijgt een update met twee nieuwe wielsets die luisteren naar de namen Crest CB7 en Arch CB7, waarbij het achtervoegsel erop duidt dat ze uit carbon zijn. Hoeveel gewicht besparen ze ten opzichte van hun aluminium naamgenoten? En waar situeren ze zich ten opzichte van de Valor en Bravo of de aluminium modellen? Het antwoord daarop lees je hieronder.

De twee nieuwe CB7-modellen nemen in grote lijnen de constructietechnologie over die zo succesvol was op de Vapor en Bravo. NoTubes noemt deze technologie RiACT Design, een technologie waarmee het merk beoogt de velgen voldoende zijdelingse stijfheid te geven maar ook een zekere verticale tolerantie, dit met het oog op meer comfort.

Deze carbon nieuwkomers zijn voortaan niet enkel meer als complete wielen verkrijgbaar, vanaf nu kan je ook de losse velg aanschaffen, wat toch een kleine verandering van de politiek van het huis inhoudt. Laat ons nu de twee modellen eens in detail bekijken.

NoTubes Crest CB7

De NoTubes Crest-velg is ongetwijfeld één van de xc-speerpunten van het merk. De interne breedte van de nieuwe carbon NoTubes CB7-velg is exact hetzelfde als die van de aluminium MK3-versie, te weten 23 millimeter. De nieuwkomer is aan de buitenkant wel iets breder (29,7 millimeter tegenover 26,3 millimeter) en ze is ook iets hoger (19,3 millimeter tegenover 15,8 millimeter) dan het kleine aluminium zusje. Deze laatste blijft trouwens in de catalogus staan.

Het gewicht dan. NoTubes kondigt een gewicht aan van 325 gram voor een 29″-velg (de enige wielmaat die te verkrijgen is op dit nieuwe model), wat exact hetzelfde gewicht is als de Valor-velg waarvoor ze in de plaats komt en dat ondanks het feit dat de nieuwe velg 2 millimeter breder is. Een complete wielset is wel iets zwaarder dan de voormalige Valor Team-wielen; een set NoTubes Crest CB7 weegt 1452 gram tegenover 1350 gram voor de Valor. Het goede nieuws is dat de nieuwe wielen goedkoper geworden zijn. Zo kost de NoTubes Crest CB7 1599 euro tegenover 1799 à 2099 euro voor de Valor (naargelang de versie). Het is dus ook mogelijk om enkel de velgen aan te schaffen, in dat geval kosten deze je 649 euro per stuk.

Ter vergelijking geven we nog even het gewicht mee van een setje aluminium NoTubes Crest MK3-wielen: die wegen 1592 gram in 29″ en de velg alleen weegt 364 gram. Naargelang de versie moet je voor die aluminium modellen tussen de 699 en 859 euro op de toonbank leggen. De nieuwe Podium SRD-wielen zijn dan weer echte lichtgewichten die 1287 gram wegen voor een set (een losse velg weegt 300 gram) maar de prijs is er ook naar: 2199 euro.

NoTubes Arch CB7

Minder nieuw zijn de Arch CB7-velgen, want deze zijn 100% identiek aan de NoTubes Bravo-wielen. Dit betekent dat ze een interne breedte hebben van 26 millimeter, een externe breedte van 32 millimeter en dat ze 19,3 millimeter hoog zijn. Enkel de naam verandert en de Arch CB7 situeert zich ter hoogte van de voormalige Bravo Team (er was ook nog een Pro-model met lichtere spaken en Neo Pro-naven).

De velg is verkrijgbaar in 27,5″ en 29″ (450 en 475 gram). Naargelang de wielmaat moet je rekenen op een gewicht van 1720 tot 1794 gram. De NoTubes Arch CB7 kost evenveel als de Crest CB7, 1599 euro, wat ook goedkoper is dan de vorige modellen.

Meer info op www.notubes.com – www.sabma.com

DoorJan Geys