Notubes Podium SRD 2018: ultralichte XC-wielen

Techniek
30 August 2017 — Jan Geys

Eurobike 2017 is begonnen en onze eerste stop hielden we bij NoTubes, waar we nieuwe NoTubes Podium SRD-wielen ontdekten die zich nog net iets hoger in het gamma situeren dan de reeds zeer lichte Valor-wielen. De Podium SRD-wielen zijn tevens opgebouwd rond iets bredere velgen. Tot slot is er nu ook een Mk3-versie van de Baron-wielen beschikbaar.

Met de NoTubes Podium SRD-wielen, die nieuw zijn in het gamma 2018, heeft het Amerikaanse merk een glorieuze naam nieuw leven ingeblazen. In het verleden werd de naam gebruikt voor lichte aluminium velgen, maar nu koos men deze naam voor een nieuwe carbon wielset die bestemd is voor crosscountry en zich in het topsegment situeert, net boven de bestaande Valor-wielen.

De velgen van de NoTubes Podium SRD-wielen zijn volledig nieuw en de ronde vorm herinnert aan de Bravo-wielen die bestemd zijn voor all mountain en enduro.

Het gewicht van enkel de velgen is ons niet bekend, maar deze nieuwe Podium SRD-wielen zijn met een gewicht van 1287 gram per set (in 29″) 55 gram lichter dan de soortgelijke Valor-wielen. Die 55 gram wordt enkel op de velgen gewonnen.

Met de Podium SRD-wielen legt NoTubes het accent op het comfort en de verticale tolerantie van de velgen. Dat was reeds het geval op de Valor-wielen, maar de nieuwkomers trekken deze lijn nog wat verder door met een verticale vervorming die tot 10 millimeter kan bedragen, tegenover 7 millimeter op de Valor. Dit zonder de velg te beschadigen en zonder de zijdelingse stijfheid in gevaar te brengen. Dit alles is mogelijk door het gebruik van een nieuwe hars en door het lagere profiel van de velg (18,7 millimeter tegenover 19,3 bij de Valor).

De velgbreedte bedraagt 23 millimeter (tegenover 21,6 millimeter op de Valor), maar NoTubes deelt mee dat dankzij de lage inkeping in de velgrand waar de bandhiel kan inhaken (wat het merk BST noemt), de band op de Podium SRD-wielen toch een vergelijkbare ronding heeft als op velgen met een interne velgbreedte van 25 millimeter die voorzien zijn van hogere flanken.

De NoTubes Podium SRD-wielen worden enkel in 29″ aangeboden en de prijs komt net boven de 2000 euro uit. De Valor-wielen blijven momenteel in de catalogus staan en kosten 1600 euro.

Bij de aluminium modellen krijgen de Centry- (interne veldbreedte van 33 millimeter), Baron- (36 millimeter) en Major-gamma’s (39 millimeter) ook een Mk3-versie die zich in het topsegment zal situeren. Deze drie modellen zijn sinds vorig jaar beschikbaar in een ‘instapversie’ met de naam S1.

Enkel de Baron Mk3 zal beschikbaar zijn op de Beneluxmarkt, voor de som van 739 euro voor een complete wielset. Ze zijn vooral bestemd voor fietsen met Plus-banden en e-bikes.

Tot slot biedt NoTubes voortaan ook zijn complete gamma velglinten aan in de aftermarket. De keuze gaat van een breedte van 21 tot 39 millimeter.

Link: www.notubes.com