Olympische Spelen Parijs 2024: Nederlandse selectie met 2, België met 3

Door Jan Geys -

  • Sport

Olympische Spelen Parijs 2024: Nederlandse selectie met 2, België met 3

De Nederlandse selectie voor de Olympische Spelen in Parijs is een bevestiging voor wat al een tijdje in de lucht hing. Mountainbike Bondscoach Gerben de Knegt maakte bekend dat Puck Pieterse en Anne Terpstra Nederland gaan vertegenwoordigen in Parijs en dat bij de mannen de verworven startplek onbenut blijft nu Mathieu van der Poel beslist heeft alles op de wegrit te zetten. België stuurt zoals reeds geweten wel drie atleten naar Parijs, twee mannelijke en één vrouwelijke.

Nederland

Nederland stuurt twee medaillekandidates naar de Olympische Spelen in Parijs, Puck Pieterse en Anne Terpstra. Talent Puck Pieterse won vorig seizoen als debutant meteen de wereldbeker XCO bij de elites en verlengde begin mei nog haar Europese titel in het mountainbiken. In de afgelopen wereldbekermanche van Val di Sole wist ze het langst tegenstand te bieden tegen die andere grote topfavoriete voor eremetaal, Pauline Ferrand-Prévot.

Ook Mountainbike Bondscoach Gerben de Knegt ziet kansen, mede op basis van de verkenningen in Parijs. “Dit parcours is vergelijkbaar met dat van Tokio qua lay-out. Grootste verschil is dat er nu veel gravel ligt. Iets wat absoluut in Puck haar straatje past.”

Anne Terpstra pakte in Tokio een welverdiende vijfde plek, wat haar een belangrijke outsider maakt. Helaas voor haar kwam ze onlangs tijdens de verkenningen met de Nederlandse selectie in Parijs ten val, waarna uit onderzoek bleek dat ze een scheur heeft in haar sartoriusspier of kleermakersspier (de langste spier in het menselijk lichaam en betrokken bij bewegingen van zowel de heup als de knie, n.v.d.r.). Haar herstel verloopt heel goed, maar Terpstra was er afgelopen weekend niet bij in Val di Sole en zal komend weekend ook niet aanwezig zijn in Crans Montana.

“Anne kan met haar olympische ervaring slim gebruikmaken van haar outsidersrol. Ze heeft de laatste jaren verschillende wereldbekers gewonnen en medailles gepakt. Ze kan die ervaring omzetten in iets heel moois”, aldus Gerben de Knegt.

Bij de mannen blijft de verworven startplek onbenut nu Mathieu van der Poel laten weten heeft niet deel te nemen aan de MTB-rit en volop gaat voor goud in de wegrit. “Helaas hebben we op dit moment geen eliterenners die aan de NOC*NSF kwalificatie-eisen voldoen, ondanks onze inspanningen om hier een weg in te vinden. Uiteraard vind ik dat jammer. Tegelijkertijd zie ik binnen de groep onder 23 jaar heel veel potentie, waarmee we de weg richting LA 2028 gaan inzetten”, sluit de bondscoach af.

België

In tegenstelling tot Nederland zal België wel in beide categorieën vertegenwoordigd zijn. Bij de mannen is het geen verrassing dat zowel Pierre de Froidmont als Jens Schuermans de selectie hebben afgedwongen, terwijl Emeline Detilleux de kleuren van België zal verdedigen bij de vrouwen.

Met al twee deelnames aan de Olympische Spelen (Rio 2016 en Tokio 2021, telkens afgesloten met een 18de plaats) symboliseert Jens Schuermans de olympische ervaring van deze Belgische selectie. “Het beste deel aan deze derde deelname is het begrijpen hoe ongelooflijk dit evenement is en dat als alle stukjes van de puzzel in elkaar passen, er magie kan gebeuren”, vertrouwt de 31-jarige Limburger ons toe.

Regerend Belgisch kampioen Pierre de Froidmont zal Schuermans voor het eerst vergezellen op de Spelen. De twee zijn directe concurrenten, maar ook goede vrienden en met hun prestaties stuwden ze elkaar naar de top in internationale races om de dubbele kwalificatie van België voor Parijs veilig te stellen.

“Het is het resultaat van twee jaar werk om de selectie veilig te stellen. Het is een enorm voorrecht om aan de startlijn te staan. 29 juli aanstaande wordt een bijzondere dag … Ik kan niet wachten! Bedankt aan alle mensen achter dit langetermijnproject, dit is mede te danken aan jullie”, legt de renner van het Orbea Factory Team uit.

Bij de vrouwen was het lang nagelbijtend afwachten of België een startplek zou verwerven of niet. Na het afscheid van Githa Michiels lag alle druk op de schouders van Emeline Detilleux, maar België strandde uiteindelijk op de 21ste plaats op de landenranglijst, terwijl enkel de eerste 19 landen rechtstreeks geplaatst zijn.

Maar het systeem voor het toewijzen van de plaatsen aan de verschillende landen is complex omdat er verschillende manieren zijn waarop een land zich kan kwalificeren voor de Olympische Spelen. We legden het eerder al uit in dit artikel: Olympische Spelen Parijs 2024: de stand van zaken voor de kwalificaties.

Zo is er voor elke race één plaats gereserveerd voor het gastland, in dit geval Frankrijk. Frankrijk had bij de vrouwen echter al recht op twee startplaatsen, deze gereserveerde plaats wordt in dat geval verschoven naar het land dat het best in de landenranglijst staat en dat zich nog niet heeft gekwalificeerd.

Zo komt het dat de droom van Emeline Detilleux alsnog uitkomt en dat ze in juli aanwezig zal zijn op het circuit van Élancourt!

“De Olympische Spelen zijn voor mij altijd een droom geweest. Ik denk dat het de Heilige Graal is om dat te bereiken in je carrière”, vertelde ze tijdens het interview dat we deze winter met haar hadden (zie: Interview | Emeline Detilleux: “Ik wil tonen wie ik ben en waartoe ik in staat ben”). Nadat ze de kwalificatie voor de Spelen van Tokio ternauwernood had gemist, zal het evenement in Parijs een vleugje revanche in zich dragen voor de Belgische: “Direct na de Spelen van 2021 zei ik tegen mezelf: Parijs is voor mij. En sindsdien denk ik er elke dag aan tijdens de trainingen. Ik wil gaan, ik wil er rijden. Het is echt een droom die ik wil verwezenlijken”, vult Emeline aan.

Wedstrijdschema MTB Olympische Spelen Parijs

28 juli – 14u: XCO vrouwen

29 juli – 14u: XCO mannen

DoorJan Geys