OneUp Components EDC: een onopvallende reparatiekit

28 June 2017 — Jan Geys

OneUp Components is vooral bekend voor zijn voorbladen en tandwielen en lanceert nu officieel zijn ingenieuze EDC-systeem. EDC staat voor ‘EveryDay Carry’: een onopvallende reparatiekit die een plaats vindt op of in de fiets.

Steeds meer bikers laten tegenwoordig de rugzak liever thuis en de fietsfabrikanten en fabrikanten van accessoires zijn dan ook allen volop op zoek naar het meest ingenieuze systeem om allerlei zaken makkelijk te kunnen wegstoppen in de fiets. OneUp Components is één van die fabrikanten en het merk stelt nu officieel zijn EDC-systeem voor: “Alle tooltjes die je op het terrein nodig hebt, zijn nu permanent op de fiets aanwezig en bevinden zich binnen handbereik.”

Het heeft dan ook heel wat voordelen als je alles wat je nodig hebt om een noodreparatie uit te voeren permanent op de fiets hebt zitten. Zo bestaat er geen risico meer dat je iets vergeet mee te nemen. De voorwaarde is natuurlijk wel dat de reparatiekit compleet is en goed bevestigd wordt op de fiets, liefst ook nog zo harmonieus mogelijk …

OneUp koos ervoor om de reparatiekit te verbergen in de stuurbuis van de vork! Het wordt moeilijk om dit nog onopvallender aan te pakken.

Het EDC-systeem huisvest inbussleutels van verschillende maten, een T25-Torxsleutel, een bandenlichter, een schroevedraaier met een platte kop, spaaksleutels, een kettingpons, een tang om een quick-link los te maken, een ruimte voor een extra quick-link en een ruimte om een waterdichte capsule of een CO2-patroon in op te bergen.

Om dit alles in de stuurbuis te kunnen wegstoppen, moet je wel een kleine operatie uitvoeren, vermits je de traditionele ster moet wegnemen en schroefdraad moet tappen in het bovenste deel van de stuurbuis (met een tooltje dat door OneUp wordt verkocht). Nadien plaats je er dan een specifieke kap op. Volgens de fabrikant is dit een operatie van niets. Let wel, enkel aluminium stuurbuizen zijn compatibel met het EDC-systeem. Je kan de compatibiliteit van je vork op deze pagina raadplegen: https://int.oneupcomponents.com/pages/fork-compatibility

Maar daar houdt het niet op voor OneUp, want het merk biedt ook een minipomp aan. Deze minipomp is beschikbaar met twee verschillende volumes (70 of 100 cm3) en wordt via dezelfde bouten als de bidonhouder op zijn plaats gehouden. Verder is er in de minipomp de nodige ruimte voorzien om eventueel dezelfde EDC-elementen te huisvesten die we hierboven hebben beschreven. Dit is handig voor zij die niet aan hun stuurbuis willen prutsen of waarvan de stuurbuis niet compatibel is. OneUp heeft ook een riem ontwikkeld om een binnenband aan het frame te bevestigen, zonder dat deze het frame beschadigt en zonder dat deze water of modder opslorpt, wat een simpele velcro wel doet.

De pomp weegt 224 gram in de versie van 70 cm3, inclusief de tooltjes.

De tooltjes van het EDC-systeem kosten 59 dollar (52 euro). De minipomp 55 of 59 dollar (48 of 52 euro) naargelang de grootte en de kap voor de stuurpen 25 dollar (22 euro). Het tooltje om schroefdraad te tappen in de stuurbuis kost dan weer 35 dollar (31 euro).

In deze video zie je duidelijk hoe het EDC-systeem in elkaar zit: https://vimeo.com/222266628

Meer info vind je op de website van OneUp, een website waarop je ook rechtstreeks kan bestellen: https://int.oneupcomponents.com/collections/edc