OneUp Switch: in een flits van kettingblad wisselen!

8 March 2017 — Jan Geys

Het Canadese OneUp onderscheidt zich regelmatig met zijn innoverende producten … en het is er nog maar eens in geslaagd om ons te verrassen met het OneUp Switch-systeem. Door dit systeem kan je in enkele seconden van kettingblad wisselen, waardoor je naargelang de omstandigheden een groter of kleiner kettingblad kan monteren. We leggen even uit hoe het werkt:

We kenden OneUp reeds door zijn expanders voor cassettes en zijn kettingbladen die een enkelvoudige aandrijving polyvalenter en toegankelijker maken. Sinds twee jaar werkt het Canadese merk ook aan een systeem waardoor je sneller van kettingblad kan wisselen dan bij een ster met een traditioneel crankstel. Hierdoor kan je makkelijker de grootte van je kettingblad aanpassen aan het terrein waar je gaat rijden. Het systeem komt nu op de markt onder de naam OneUp Switch.

Het principe is eenvoudig: de armen van het kettingblad zijn niet langer doorboord met gaten, maar ze lijken op haken die in een speciale ster passen. Je hoeft dus niet langer de bouten volledig te verwijderen. Het volstaat om ze los te maken door er twee keer aan te draaien. Vervolgens kan je het kettingblad losmaken door het 20 graden te draaien. In de korte video hieronder zie je hoe het systeem werkt (opgelet, de video doet je geloven dat het volstaat om slechts één bout los te draaien, maar je moet ze wel degelijk alle vier losdraaien):

SWITCH - A quick-change direct mount chainring system. from OneUp Components on Vimeo.

Je hoeft de traparmen dus niet te verwijderen, en het lijkt wel dat de hele operatie slechts twintig seconden in beslag neemt. Dit systeem profiteert van het ontwerp van het merendeel van de huidige traparmen, waarbij de ster verwijderbaar is. De OneUp Switch kan zich zo aanpassen aan crankstellen van Sram, Race Face, Hope, Cannondale en E13 (maar niet aan die van Shimano, want bij Shimano is de ster vast verbonden aan de traparmen). Verder bestaan er zowel ronde als ovale kettingbladen en de vertandingen gaan van 28 tot 36.

Oké, we wisselen niet elke dag van kettingblad en meestal vind je een goed compromis naargelang je eigen doeleinden, maar het systeem is toch innoverend en interessant. Het systeem biedt dan ook een antoord op één van de nadelen van een enkelvoudig kettingblad. Met dit systeem hoef je niet meer te twijfelen of moet je geen compromissen meer sluiten, want je zal voor een tocht ongetwijfeld al eens sneller van kettingblad wisselen. Zo kan je voor een vlakke tocht nog snel een groter kettingblad monteren, en een kleiner kettingblad als er veel klimwerk aan te pas komt (met een verschil van maximaal +2 of -2 tanden, want anders dien je ook de ketting te verwisselen). Kers op de taart is dat de prijs ook niet waanzinnig hoog is: een kit kost tussen de 63 en 67 dollar; de ster 23 dollar en de kettingbladen tussen de 40 en 44 dollar.

Meer info op www.oneupcomponents.com