Orbea Laufey krijgt een update

Door Jan Geys -

  • Techniek

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Orbea Laufey krijgt een update"

Na de Occam krijgt nu ook de Laufey een update bij Orbea. Deze veelzijdige en speelse hardtail wordt bij Orbea beschouwd als het kleine en goedkopere broertje van de Occam.

De geometrie gaat exact dezelfde weg op als op de Occam, wat wil zeggen dat de liggende achtervork en de reach langer worden, de balhoofdhoek vlakker en de zithoek steiler. Een cocktail waardoor de fiets zich bergaf nog meer op zijn gemak moet voelen zonder dat er teveel traprendement verloren gaat (we hebben het immers nog steeds over een hardtail).

Vooraan kan de Laufey rekenen op een veerweg van 140 millimeter, met naargelang het model een vork van Fox, Marzocchi of RockShox. Voor extra comfort werd gekozen voor banden met een breedte van 2.6″.

Aan de look van de nieuwe (links) en de oude (rechts) Laufey zie je weinig verschil. De kleine knik in de bovenbuis verdwijnt en de zone waar de buizen en het balhoofd met elkaar in contact komen, werd iets massiever.

Achteraan zien we een Postmount-rem die geschikt is voor een remschijf tot 180 millimeter. Indien gewenst kan er (optioneel bij de aankoop) een kettinggeleider gemonteerd worden. Achteraan zien we de Boost-standaard en de kabels en leidingen lopen door het frame. Aan het crankstel, de stuurpost en de dropper post zien we de nieuwe onderdelen van Orbea Components (OC) opduiken.

De nieuwe Laufey is verkrijgbaar in drie versies, met een adviesprijs van 1299 tot 1999 euro. In deze prijsklasse is er geen sprake van het MyO-programma waarmee je de fiets zelf kunt personaliseren.

Meer info op www.orbea.com

Door Jan Geys