Orbea Oiz 2020: hydroformed aluminium modellen maken hun opwachting!

Door Jan Geys -

  • Techniek

Orbea Oiz 2020: hydroformed aluminium modellen maken hun opwachting!

Orbea onthulde modeljaar 2020 van de succesvolle Oiz en de opvallendste nieuwigheid is de komst van hydroformed aluminium modellen! De lasnaden daarvan zijn zo mooi uitgevoerd dat je de fiets zomaar zou kunnen verwarren met een carbon model.

Het gamma van de Oiz wordt dus wat breder en goedkoper. Zo gaat de aluminium Oiz H30 voor 2399 euro over de toonbank. Volgen nog de H20 (2799 euro) en de H10 (2999 euro). De prijzen van de carbon modellen (met een carbon of aluminium link) schommelen tussen de 3699 en 7999 euro.

De Orbea Oiz H10 die je hier op de foto’s ziet, is uitgerust met een dropper post en banden met een breedte van 2.35″. Net zoals zijn twee goedkopere broers gaat de Oiz H10 op pad met een vork van 120 millimeter. Het lijkt erop dat je enkel bij de H20 de keuze hebt tussen 100 of 120 millimeter.

Bovenstaande foto is wel degelijk van een aluminium model en niet van een carbon frame. De lasnaden van de hydroformed aluminium modellen zijn dan ook een waar kunststukje.

Doordat de lasnaden onzichtbaar zijn, ben je geneigd te denken dat het om een carbon model gaat. Orbea haalt uiteraard esthetische redenen aan voor deze keuze, maar ook functionele. Het klinkt aannemelijk dat perfect gepolijste lasnaden betere mechanische eigenschappen hebben dan lasnaden die in hun oorspronkelijke staat gelaten worden.

Orbea kondigt een gewicht aan van 2,3 kilogram voor de aluminium Oiz 2020. Een carbon achterdriehoek had voor meer flex kunnen zorgen, maar de ingenieurs van Orbea zijn zeker van hun stuk op het aluminium model. Zodanig zelfs dat ze het onnodig hebben geacht om een extra scharnierpunt toe te voegen.

Fox levert de veringen voor de aluminium Oiz-modellen (en ook voor de carbon modellen). De H30 en H20 zijn uitgerust met een Shimano-aandrijving, de H10 met Sram. Op die H10 zien we wielen van DT Swiss.

De nieuwe Squidlock remote lockout (met 3 posities) is van origine te vinden op de drie duurste carbon modellen. Op de rest van het gamma is dit een optie. De Squidlock-hendel is ook compatibel met fietsen die reeds zijn uitgerust met een vering die in drie posities kan ingesteld worden. Deze kost los 99 euro voor de versie 2-in-1 (bediening van veringen en dropper post) of 69 euro indien je enkel de veringen wilt bedienen.

Meer info op www.orbea.com/be-nl/bicycles/mountain/oiz

DoorJan Geys