Origine richt zijn pijlen naar Vlaanderen en Nederland

Door Jurgen Groenwals -

  • Techniek

Origine richt zijn pijlen naar Vlaanderen en Nederland

Het Franse Origine, dat met een rechtstreekse verkoop veel furore maakt op de thuismarkt, richt zijn pijlen nu ook naar het noorden en wil met zijn fietsen voet aan grond krijgen in Vlaanderen en Nederland.

Zeven jaar nadat Pierre-Henri Morel, Yves Amiel en Rémi Lefèvre het fietsenmerk Origine oprichtten, is Origine opgeklommen naar de top van de fietsfabrikanten in Frankrijk. Vanuit Somain, op een steenworp van de kasseien van Parijs-Roubaix, is het daarom voor Origine tijd om een Europees vervolg te breien aan dit succesverhaal. De eerste exportmarkten die Origine daarbij wil bewerken zijn dus Vlaanderen en Nederland.

Interessant bij Origine is dat de verkoop rechtstreeks van fabriek naar consument gebeurt en dat je je fiets helemaal naar eigen smaak kan samenstellen. Kleurtjes inbegrepen. De bikes worden in de fabriek in het noorden van Frankrijk geassembleerd. 

Eigen R&D

De basis voor de fietsen van Origine zijn eigen carbon of aluminum frames die in de eigen R&D-afdeling worden ontwikkeld. Dat het om erg kwaliteitsvolle frames gaat, blijkt ondermeer uit het feit dat hun racefiets, de Axxome, de voorbije jaren in Frankrijk meermaals tot ‘Racefiets van het jaar’ werd verkozen.

Voor de ontwikkeling van wielen en frames beschikt Origine over een eigen onderzoeksbureau met drie ingenieurs, twee technici en twee ontwerpers. In het eigen labo worden tijdens het ontwikkelingsproces alle prototypes aan uitgebreide vermoeidheidstesten onderworpen. Zo wordt de meest geschikte carbon lay-up voor elk type fiets bepaald. Origine maakt overigens gebruik van High-Modulus carbon of zelfs Ultra High Modulus voor de topmodellen. Alles wat een fiets op een onzichtbare manier beter maakt, vormt de rode draad binnen het onderzoeksbureau.

Gamma

Racefietsen, gravel- en mountainbikes: het gamma van Origine ziet er na een bestaan van amper zeven jaar reeds behoorlijk volwassen uit. In alle categorieën heb je de keuze uit aluminium of carbon als framemateriaal. Uitzondering hierop vormen de hardtails, die zijn er enkel in carbon.

Mountainbike

Met de Théorème heeft Origine een lichtgewicht, wendbare en snelle hardtail in het gamma zitten. De Théorème is er in een GTR- en een GT-versie. Bij de GTR wordt gebruikgemaakt van de meest exclusieve TeXtreme-carbonvezels. Dat moet leiden tot een wedstrijdklare hardtail die in zijn lichtste jasje slechts 8,4 kilogram mag wegen. De Théorème GTR is in de eerste plaats ontwikkeld voor wedstrijdgebruik. 

Het Théorème GT-frame heeft dezelfde geometrie als het Théorème GTR-frame, maar de aangepaste carbonmix brengt high-end prestaties naar een aantrekkelijker prijsniveau, met een scheut extra comfort als bijkomend argument. Het eindresultaat is een fiets die voor veel fietsers een stuk toegankelijker is dan de GTR. 

Met de Naja heeft Origine twee aluminium full-suspensions in het gamma, waarbij je de keuze krijgt tussen een 120/120 of een 120/130 versie. Je raadt het zelf reeds: die getallen slaan op de beschikbare veerweg voor- en achteraan.

Gravel

Met de Graxx en de Trail speelt Origine mee aan de top van de Franse gravelmarkt.

De Graxx is een soort van Zwitsers mes op twee wielen, je kan hem dan ook op eender welk terrein inzetten. Ontwikkeld voor lange afstanden en bikepacking, leunt de Graxx qua rijgedrag op de weg heel dicht bij de endurance racers aan. Offroad slaagt de Graxx er evenwel in om met zijn carbon lay-up de trillingen maximaal te dempen. Gekoppeld aan een comfortabele en vertrouwenwekkende geometrie enerzijds en de mogelijkheid om brede banden te monteren anderzijds, is de Graxx in staat om uitdagende paden met vertrouwen aan te snijden.

De Trail is een pure allrounder die zich even goed thuis voelt op een kiezelpad als op een asfaltklim. De Trail is licht, betrouwbaar, comfortabel en verrassend efficiënt, gebouwd met triple butted geëxtrudeerde aluminium buizen en gepolijste lasnaden.

Wielen

Naast volledige fietsen heeft Origine met Prymahl ook een eigen wielenmerk in de rekken liggen. De wielen worden eveneens in Frankrijk ontwikkeld waarbij deze kunnen bogen op de aanwezige knowhow op vlak van carbontechnologie. De carbon velgen worden met de hand ingespaakt in de fabriek in Somain. 

De Polaris-mountainbikewielen hebben een 25 millimeter hoge velg van High Modulus carbon, draaien rond een straight pull body met 116 aangrijppunten en zijn uiteraard Boost compatibel.

De Vega-wielen voor gravelgebruik hebben een 35 millimeter hoge carbon velg. Ook voor deze wielen volgt Origine de 12×100 millimeter en 12×142 millimeter inbouwstandaard. 

Rechtstreekse verkoop

De Origine- en Prymahl-producten worden enkel online verkocht op Origine-cycles.com. De configurator om je fiets naar eigen voorkeur samen te stellen, is duidelijk en eenvoudig. Nog even geduld, een Nederlandstalige versie van de website komt eraan. De adviseurs van Origine staan telefonisch, via video-call of persoonlijk klaar om de klant bij te staan. Elke bestelling wordt door Origine gecontroleerd waarna de klant een realistische leverdatum krijgt. Vier tot acht weken na de bestelling wordt de fiets rijklaar door een koerier bij de klant afgeleverd. Gelet op de huidige wachttijden in de fietswereld zijn dat wel heel aangename termijnen. Aan een netwerk van servicepunten in Vlaanderen en Nederland wordt gewerkt. De dienst na verkoop wordt direct door Origine verzorgd. 

Meer info via www.origine-cycles.com

Foto’s copyright Origine Cycles

DoorJurgen Groenwals