OS Tokio 2020 | XCO Dames: Neff gekroond en Zwitserland triomfeert

Sport
27 July 2021 — Jeffry Goethals

Jolanda Neff behoorde niet echt tot de favorieten nadat ze half juni in Leogang haar hand brak, maar ze domineerde vandaag de Olympische wedstrijd in Japan. Voor Zwitserland is de triomf compleet met een zilveren medaille voor Sina Frei en de bronzen plak voor Linda Indergand. Bij de Fransen heerst er een enorme teleurstelling, want ze eindigden ver van het podium.

France TV / CIO

De Zwitserse Neff ontsnapte al in de eerste ronde, dankzij talrijke fouten van haar concurrenten op een parcours dat extreem glad was geworden door de regen die de hele ochtend in Izu viel. Het was echt een andere ervaring, want de grip was volledig anders dan bij de verkenning.

Achter hen was het tot halverwege een strijd tussen de Franse en Nederlandse rensters, maar uiteindelijk waren het Sina Frei en Linda Indergand die de sterksten bleken te zijn. Door intelligent samen te werken, bouwden de landgenotes van Jolanda Neff geleidelijk aan een mooie voorsprong uit. En zo haalden ze een nooit gezien volledig Zwitsers podium bij het mountainbiken op de Olympische Spelen.

Aan Franse zijde leek Loana Lecomte al snel kansloos voor de overwinning en vervolgens voor het podium. De jonge vrouw uit de Haute-Savoie, was de grote favoriete, maar kon nooit de tegenstand overklassen zoals ze gewoonlijk doet. Ze eindigde uiteindelijk als 6de.

Pauline Ferrand-Prévot kon langer de hoop op een medaille vasthouden voor de Franse ploeg, en was zelfs de enige renster die Jolanda Neff vergezelde bij de start van de wedstrijd. Ze maakte echter te veel technische fouten op kritieke momenten en ging uiteindelijk fysiek kapot aan het einde van de race. Ze eindigde als 10de.

Bij de Nederlandse dames werd Anne Terpstra sterk 5de en Anne Tauber zakt er op het einde van de wedstrijd wat door en werd 11de.

Voor de Belgen had Githa Michiels een moeilijke dag na een valpartij de eerste ronde. Haar wedstrijd eindigde zelfs voortijdig toen ze met nog twee ronden te gaan uit wedstrijd werd gehaald door de organisatie volgens de 80% regel. Ze staat 33ste in de uitslag.

Resultaten

Meer informatie en onze volledige portfolio komen er snel aan!