Stan's NoTubes pakt uit met nieuwe Flow EX3

Techniek
22 March 2019 — Jurgen Groenwals

Stan’s NoTubes voorstellen is zo langzamerhand helemaal overbodig geworden. Van vloeibare latex waarmee je je banden tubeless maakt tot een heel gamma aan wielen en velgen, Stan’s NoTubes is een veel geziene gast in alle disciplines van het mountainbiken.

Endurorijders en downhillers kennen ongetwijfeld de ondertussen legendarische Flow EX-velg. Wel, het is met gepaste trots dat Stan’s NoTubes de nieuwe Flow EX3 voorstelt. De Flow EX3 is een extreem duurzame nieuwe lijn van velgen en wielen ontworpen voor downhill, enduro en de meest veeleisende trails.

Velg

De nieuwe Flow EX3-velg kreeg een ‘Tiebeam’ mee, een interne versterking die een ongeëvenaarde schokbestendigheid en de beste luchtretentie van elke tubeless velg biedt. De Flow EX3 combineert het duurzame ontwerp van Stan’s klassieke Flow EX met 29 millimeter interne velgbreedte en de 6069 aluminium constructie van de populaire Flow MK3. De nieuwe Flow EX3 is daarmee ontworpen op steeds zwaardere, snellere en uitdagendere trails waarop enduro- en downhillrijders zich tegenwoordig begeven. 

Tijdens uitgebreid testen in de ontwikkelingsfase, werd duidelijk dat het belangrijkste voordeel van Stan’s succesvolle Flow MK3-velg de 6069-aluminium constructie is. Deze is maar liefst 10-15% sterker dan de meer algemeen gebruikte 6061-legering. Verder vielen de velgvorm van de Flow MK3 en de velgbreedte meteen in de smaak. Van de klassieke en oerdegelijke Flow EX-velg werden de interne verstevigingen overgenomen. Het beste van deze twee werelden, aangevuld met een grotere wanddikte bij de spaken, levert een velg op die bestand is tegen flink wat klappen.

Het volstaat echter niet dat een velg alleen maar sterk is. De Flow EX3-velg is ontworpen om luchtverlies tegen te gaan. Daar komt de ‘Tiebeam’ op de proppen. De lage velgrand en de interne versteviging maken de velg sterker en daardoor beter bestand tegen deuken of klappen. Het Tiebeam-ontwerp laat ook een enorme krachtstoename toe met slechts minimale gewichtstoename. De 27,5″ Flow EX3-velg weegt 580 gram, terwijl de 29″-versie slechts 618 gram weegt.

Wielset

De Flow EX3-wielset loopt rond Stan’s Neo OS voor- en achternaven. De Neo OS-voornaaf heeft grotere lagers dan conventionele Neo-naven, maar is nog steeds compatibel met zowel 20 millimeter als 15 millimeter vorken.

De wielen maken gebruik van Sapim D-Light spaken en Sapim Secure Lock legeringnippels. Flow EX3-wielstellen zijn beschikbaar voor Shimano- of SRAM XD-cassettes en alle huidige assen, inclusief 110 mm front en Boost 148 mm, 150 mm en Super Boost Plus 157 mm.

Stan’s levert al jaren velgen aan teams in de wereldbeker downhill en de Enduro World Series. En dat ze hun deugdelijkheid reeds bewezen hebben, toonde Martin Maes toen hij met een Flow EX3-achterwiel zowel naar een overwinning in de Enduro World Series in Whistler en vervolgens naar een overwinning in de wereldbeker downhill in La Bresse knalde. In 2019 zullen de Athertons, het GT Factory Racing Team, Propain en het Cannondale Factory Racing Team met de nieuwe Flox EX3 hun wedstrijden afwerken.

Specificaties Flow EX3

Gebruik: Enduro & Downhill

Interne velgbreedte: 29,0 millimeter

Buitenrandbreedte: 32,6 millimeter

Velgdiepte: 17,9 millimeter

Optimale bandenmaten: 2.35″ tot 2.8″

Hubs: Stan’s Neo OS met Durasync

Spaken: Sapim D-Light Black 2.0 / 1.65 / 2.0 millimeter

Nippels: Sapim Secure Lock Alloy Black

32-gaats, symmetrisch

Velgmateriaal: 6069 aluminium-legering

Velgkleur: zwarte gestraalde afwerking

Wielset Gewicht: 2018 gram (27,5″) / 2.115 gram (29″)

Velggewicht: 580 gram (27,5″) / 618 gram (29″)

Gewicht voorwiel: 932 gram (27,5″) / 981 gram (29″)

Gewicht achterwiel: 1.085 gram (27,5″) / 1.134 gram (29″)

Wielset: 739 euro

Velg: 135 euro

De wielen in actie onder de fiets van Martin Maes:

Meer info op www.notubes.com/news/stans-introduces-flow-ex3