Pauline Ferrand-Prévot wint in Snowshoe, eindwinst wereldbeker MTB voor Kate Courtney!

Sport
8 September 2019 — Jan Geys

Anne Terpstra heeft in Snowshoe een hand uitgestoken naar haar tweede wereldbekerzege van 2019, maar wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot had aan het slot nog net iets meer jus in de benen. Achter hen draaide de eindstrijd om winst in de wereldbeker MTB uit in het voordeel van thuisrenster Kate Courtney.

In de eerste ronde leek er nog geen vuiltje aan de lucht voor wereldbekerleidster Jolanda Neff, maar de Zwitserse zakte in de tweede ronde al snel door het ijs. Courtney rook bloed (de Amerikaanse moest in Snowshoe slechts 20 punten goedmaken om alsnog de eindwinst mee te graaien) en dreef het tempo op.

Jolanda Neff dobberde rond op de 13de plaats en het zag er goed uit voor Courtney tot … ook bij haar in de derde ronde het licht (even) uitging. Vooraan ranselde Anne Terpstra wat overbleef van de kopgroep volledig uit elkaar en enkel Pauline Ferrand-Prévot was bij machte om het gat terug dicht te rijden.

Aan het einde van de voorlaatste ronde schudde Terpstra een nieuwe tempoversnelling uit de benen. Wereldkampioene Ferrand-Prévot moest opnieuw enkele seconden prijsgeven en het zag ernaar uit dat Terpstra in Snowshoe op weg was naar haar tweede wereldbekersucces van het seizoen (na Vallnord).

In een spannend slot wist Ferrand-Prévot luid aangemoedigd door haar partner Julien Absalon voor de tweede keer het gat te dichten. De Française nam op de steilste beklimming de leiding over en met z’n tweeën trokken ze naar de eindsprint. Daarin moest Anne Terpstra het hoofd buigen voor de wereldkampioene! De Britse Annie Last werd derde, Rebecca McConnell vierde.

Kate Courtney profiteerde van een lekke band van Jenny Rissveds om het laatste podiumtrapje voor zich op te eisen en werd vijfde. Jolanda Neff werd pas elfde en verliest daardoor in extremis nog de witte wereldbekertrui aan Kate Courtney. Het verschil tussen Neff en Courtney na een zwaar wereldbekerseizoen bedraagt slechts 30 punten, in het voordeel van de Amerikaanse.

Githa Michiels eindigde in Snowshoe als 17de, Sophie von Berswordt als 20ste en Anne Tauber als 24ste. Het Ghost Factory Racing Team van Anne Terpstra is het beste team in de wereldbeker MTB 2019.

Uitslag World Cup MTB Snowshoe 2019 vrouwen:

Download (PDF, 226KB)

Eindstand World Cup MTB 2019 vrouwen:

Download (PDF, 299KB)