Perskindol Swiss Epic: Belgen heersen in Flow-categorie

Door Jan Geys -

  • Sport

Perskindol Swiss Epic: Belgen heersen in Flow-categorie

In een echt Belgisch weertje hebben de Belgische teams tijdens de eerste rit de macht genomen in het Flow-format van de Perskindol Swiss Epic. Waar Frans Claes en Michiel Van Aelbroeck hun leidersplaats met succes verstevigden, konden Kristien Achten en partner Tim Jacobs vandaag hun achterstand, die ze hadden opgelopen tijdens de proloog, goedmaken. Beide Belgische teams sloten de rit zegevierend af en mogen morgen van start in de leiderstrui.

Tijdens het Flow-format van de Perskindol Swiss Epic ligt het accent vooral op het plezier bergaf. Tuurlijk moest er tijdens de rit van 72 kilometer ook geklommen worden, al zijn 1600 hoogtemeters natuurlijk niet onoverkomelijk. Maar daar stonden wel 4000 negatieve hoogtemeters tegenover. En het waren de Belgische teams die zich het beste toonden in deze beproeving. Bij de mannen ging de zege voor de tweede dag op rij naar het team Multitask Industries-Optiek Mertens, bestaande uit Frans Claes en Michiel Van Aelbroeck.

Ze haalden het met een zeer ruime voorsprong op het Zwitserse Flying Rotor, bestaande uit Alex Fiva en René Wildhaber. Deze laatsten volgen in het klassement al op meer dan veertig minuten van het Belgische duo.

Bij de ‘dames en mixed’-categorie ging de zege vandaag naar ons eigenste Perskindol-VojoMag team. Kristien Achten en partner Tim Jacobs realiseerden meteen een dubbelslag, want door hun zege namen ze ook meteen de leiderstrui over in de tussenstand, al is de voorsprong van 11 seconden op de nummers twee allesbehalve geruststellend te noemen. Maar hun zege en de bijhorende leiderstrui laten natuurlijk wel het beste hopen voor wat komen gaat.

In de ‘gewone’ Perskindol Swiss Epic ging de winst in Leukerbad ietwat verrassend naar het Zwitserse BiXS Pro Team, bestaande uit Konny Looser en Oliver Zurbrügg. Ondanks een lekke band realiseerden ook zij een dubbelslag: ritwinst en de gele leiderstrui.

Na 92 kilometer en 3050 hoogtemeters haalden ze het voor Team Texpa-Simplon, bestaande uit Christoph Soukup en Michael Stünzi. Dat Texpa-Simplon is een samenraapsel van twee teams omdat zowel Soukup als Stünzi hun respectievelijke teampartners de dag voor de wedstrijd letterlijk zagen uitvallen. Het is dan ook de eerste wedstrijd die beiden samen afwerken. De vorige leiders, Daniel Geismayr en Jochen Käss van Centurion-Vaude, eindigden als derde ondanks het feit dat de Duitser Käss maagproblemen kende.

Minder goed nieuws kwam er van Andri Frischknecht en Matthias Stirnemann (Scott-Sram). Frischknecht kwam gisteren ten val en blesseerde zich daarbij aan de hand. Hij besliste dan ook om vandaag niet van start te gaan waarna zijn teammaat Matthias Stirnemann de rit solo afwerkte. Uiteraard werd hij daardoor niet meer opgenomen in de uitslag.

Bij de dames ging de zege vandaag naar de grote favorieten Esther Süss en Jennie Stenerhag (Team Meerendal CBC). Alice Pirard en Ariane Lüthi verloren in deze eerste rit meer dan 15 minuten doordat Lüthi zowel vooraan als achteraan lek reed. Pirard en Lüthi moesten dan ook afscheid nemen van hun leiderstrui en staan nu tweede in de rangschikking.

Morgen leggen de renners in de Perskindol Swiss Epic een lus van 70 kilometer af rond Leukerbad. In het Flow-format is dat slechts 52 kilometer.

Uitslag Rit 1 Perskindol Swiss Epic 2017:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2017/09/1Etappe11RanglisteEtappeKategorie-2.pdf”]

Uitslag Rit 1 Perskindol Swiss Epic Flow 2017:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2017/09/1Etappe11RanglisteEtappeKategorie.pdf”]

Foto’s copyright Swiss Epic/Marius Maasewerd

DoorJan Geys