Peter Sagan vervoegt Specialized Factory Racing in 2024 met de Spelen als doel

Sport
16 August 2023 — Jan Geys

Peter Sagan was een van de grote blikvangers tijdens de XCO van de laatste wereldkampioenschappen in Schotland en de Slovaak bevestigt nu dat hij vast van plan is zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2024. Met dit in gedachten heeft Sagan zojuist aangekondigd dat hij zich volgend seizoen zal aansluiten bij het Specialized Factory Racing Team nadat hij dit jaar zijn wegcarrière zal afsluiten bij TotalEnergies.

Na in 2022 geproefd te hebben van het WK e-bike, stond Peter Sagan dit jaar opnieuw aan de startlijn van een WK MTB. Dit keer had de Slovaak zijn zinnen gezet op de olympische crosscountry. De komst van Sagan zorgde voor de nodige aandacht, zowel op sportief vlak als door de controverse die ontstond doordat de UCI een dag voor de wedstrijd de regels besloot te veranderen om Sagan – maar ook Pidcock (lichtjes) en Mathieu van der Poel (beduidend meer) – te bevoordelen.

De intentie van de drievoudige wereldkampioen op de weg is al langer bekend: zich kwalificeren voor de XC op de Olympische Spelen. Om te slagen in deze (loodzware en bijna onhaalbare) missie zal Peter Sagan zich in 2024 bij het Specialized Factory Racing Team voegen om zich volledig op het mountainbiken te kunnen concentreren. Dat Sagan de wegkoersen een beetje moe was en weer verlangde naar de mountainbike – de discipline waarin hij ooit begon en waarin hij wereldkampioen werd bij de junioren – was al langer gekend.

Zijn recente deelname aan de wereldkampioenschappen van 2023 (met een 63ste plaats in de uitslag) was een eerste stap om dat doel te bereiken, maar Sagan heeft al laten weten dat het wel de bedoeling is om dit jaar het wegseizoen af te maken met zijn huidige team TotalEnergies, alvorens zich te concentreren op het mountainbiken. Hij heeft zijn precieze wedstrijdschema nog niet onthuld, maar als de nieuwe renner van Specialized Factory Racing een startplek wil veroveren voor de Olympische Spelen van 2024, dan is de kans groot dat we hem aan de start zullen zien van de meeste wereldbekers MTB. Bij Specialized krijgt hij het gezelschap van Haley Batten, Laura Stigger, Sina Frei, Martin Vidaurre en Victor Koretzky. Wordt het een winnende terugkeer naar het mountainbiken of is voor hem eerder een figurantenrol weggelegd? De toekomst zal het ons leren …