Peter Sagan wil in 2024 deelnemen aan de OS in Parijs … op de MTB!

Door Jan Geys -

  • Sport

Peter Sagan wil in 2024 deelnemen aan de OS in Parijs … op de MTB!

In een video die gepubliceerd werd op de dag van zijn 33ste verjaardag, kondigde Peter Sagan niet alleen aan dat 2023 zijn laatste jaar zal zijn in de World Tour op de weg, maar ook dat hij nadien zal proberen zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Parijs … in het mountainbiken!

Zo zagen we hem eerder al eens sporadisch opduiken in MTB-wedstrijden, waarbij zijn deelname aan de Olympische Spelen van Rio in 2016 natuurlijk het meest in het oog springt. Met een kanonstart leek hij daar op weg naar een stunt, maar een lekke band deed de olympische droom toen uiteenspatten. Heel wat volgers weten zijn lekke banden toen aan zijn onbezonnen manier van rijden op circuits die sinds zijn MTB-jaren bij de jeugd toch wel veranderd waren.

Recenter zagen we hem vorig seizoen ook nog aan het werk tijdens de wereldkampioenschappen e-MTB in Les Gets, waar hij als 16de eindigde. De vraag is of het realistisch is dat hij zich zal kunnen kwalificeren voor de XC-wedstrijd van de Olympische Spelen in Parijs 2024? Waarschijnlijk wel, omdat het selectieproces veel openingen biedt voor “kleine landen”. Maar of hij er ook iets zal kunnen uitrichten tegen de specialisten – of eerder gedoemd zal zijn tot een figurantenrol – is een andere vraag?

De toekomst zal het ons uitwijzen, en in zijn aankondigingsvideo blijft Peter Sagan bescheiden: “We zullen zien of het een realistische uitdaging is en of ik de startlijn zal halen.” Maar de Slovaak blijft natuurlijk een topatleet en hij is pas 33 jaar oud. Hij zal ook kunnen leren van de fouten van Rio en hij zal zich in 2024 volledig kunnen wijden aan het mountainbiken (in combinatie met enkele kleinere wedstrijden op de weg), iets wat in 2016 niet mogelijk was. We twijfelen er dan ook niet aan dat hij scherp voor de dag zal komen in wat misschien zijn laatste sportieve uitdaging van zijn carrière zal worden, omdat hij ook aankondigde dat hij eind 2024 de topsport definitief vaarwel zou zeggen. De aankondiging van Sagan toont nog maar eens dat steeds meer renners interesse hebben in meerdere disciplines en in dit geval het mountainbiken in het bijzonder.

De video kan je hier bekijken: https://fb.watch/ijf1hUf4N2/

DoorJan Geys