Polygon Square One EX9: robocop of een endurofiets?

Door Jan Geys -

Polygon Square One EX9: robocop of een endurofiets?

De Polygon Square One EX9 laat niemand onverschillig: je vindt hem mooi of niet! Maar behalve de futuristische look, belooft de fiets ook een volstrekt nieuwe manier van werken. En het hart van deze nieuwigheid wordt gevormd door de Naild R3act-vering.

Onze collega’s van MTBCult stonden in de wandelgangen van de Sea Otter Classic even stil bij de Polygon Square One EX9. De fiets heeft dan ook wat weg van een Robocop.

Deze carbon endurofiets met 27,5″-wielen beschikt zowel vooraan als achteraan, over maar liefst 180 millimeter veerweg. De nieuwe vering, die de naam Naild R3act meekreeg, werd ontworpen door Darrell Voss en rust op een four bar linkage-systeem dat voorzien is van een originaliteit die een plaats vond in de centrale wieg:

[field name = iframe]

Polygon stelt dat je met dit ‘slider’-systeem veel efficiënter bergop kan rijden, zonder dat je gebruik moet maken van een blokkeersysteem. Door dit systeem zouden de krachten beter verdeeld worden, zodat de demper minder ‘verantwoordelijkheid’ heeft om alles op te vangen.

De geometrie van de fiets is opgebouwd rond een korte liggende achtervork van 425 millimeter en een balhoofdhoek van 66 graden. In de maat M bedraagt de reach 445 millimeter en de stack 588 millimeter.

Naast het feit dat de fiets visueel verrast, heeft men ook de details niet vergeten. Zo heeft men op de liggende achtervork en de schuine buis goed geïntegreerde beschermingen aangebracht en is er ook een verwijderbaar spatbord voorzien. De kabels lopen intern door het frame.

We zijn dan ook reuze benieuwd hoe deze nieuwe Polygon zich op het terrein gaat gedragen en of dit revolutionaire design echt werkt!

Ook bij Marin maakt een nieuw model gebruik van dit futuristische platform. Maar het frame en de geometrie zijn wel verschillend. De Wolf Ridge is een 29″ met 160 millimeter veerweg.

De Marin in actie:

[field name = iframe2]

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met MTBCult.it

DoorJan Geys