Quarq ShockWiz: om de gegevens van je vering te verzamelen! 

Door Jan Geys -

  • Techniek

Quarq ShockWiz: om de gegevens van je vering te verzamelen! 

Een tijdje geleden kocht Sram de technologie van Shockwiz over, ontwikkelde deze verder, en brengt het nu op de markt onder de naam Quarq ShockWiz. Dit apparaatje maakt het mogelijk om zelf gegevens te verzamelen over de werking van je veringen. En ook al behoort Shockwiz tot de Sram-groep, toch is het apparaatje niet enkel geschikt voor de vorken van het merk.

Via Bluetooth of wifi (Android of IOS) verbind je de Shockwiz vervolgens met je smartphone, zodat je toegang hebt tot een hele resem meetgegevens die je zullen helpen om het gedrag van je vering te optimaliseren naargelang het terrein waar je op rijdt. Het idee om zich aan de complexe instellingen te wagen, stoot heel wat bikers af, maar de app lijkt zeer gebruiksvriendelijk en de aanbevelingen van het toestel zijn zeer eenvoudig te begrijpen.

Nadat je het kastje gekalibreerd hebt, schiet het algoritme van de machine in gang om het gedrag van je veerelement te analyseren, zoals de trillingen, de rebound, … Nadien zal de Quarq Shockwiz je via de app suggesties geven om de luchtdruk, de rebound en de compressie bij hoge en lage snelheid te optimaliseren, en dit in functie van je rijstijl en het terrein, maar ook in functie van wat je zoekt (bijvoorbeeld een speelse of agressieve fiets).

Je hoeft tijdens het fietsen niet steeds op je smartphone te kijken, want het toestel beschikt over een geheugen dat de gegevens van je tocht opslaat.


Het toestel is compatibel met het merendeel van de luchtveringen die over een positieve kamer (van één volume) beschikken, ongeacht de veerweg. Vorken met een instelbare veerweg (zoals de Fox Talas bijvoorbeeld) moeten voor een goede analyse in dezelfde veerwegstand blijven staan. Het is ook logisch dat het systeem moeite heeft om een nauwkeurige analsye uit te voeren op automatisch werkende veringen als de Brain, iCTD, … Het systeem wordt gevoed door een CR2032-batterij. Het kastje en zijn accessoires wegen 45 gram (volgens het merk) en de Quarq Shockwiz kost 419 euro (469 euro voor een direct mount-versie die is aangepast aan een RockShox RS-1).

[field name=iframe]

We kunnen ons het nut van dit toestel goed inbeelden. Wedstrijdrenners beschikken nu eenmaal niet over gigantische meettoestellen om steeds weer naargelang het terrein hun veringen zo optimaal mogelijk in te stellen, en zij zullen dan ook dol zijn op dit apparaatje. Maar in feite is het apparaatje nuttig voor elke biker, al vergt het wel een hele investering. Ook winkels zouden met dit apparaatje een service kunnen aanbieden aan hun klanten. Wij popelen al om een exemplaar van de Shockwiz in handen te krijgen om er meer over te kunnen vertellen!

Ontdek hieronder hoe je het apparaatje dient te installeren (op het Youtube-kanaal van het merk vind je nog meer video’s).

[field name=iframe2]

De officiële website: https://www.quarq.com/shockwiz/

DoorJan Geys