Raid des Fantômes: een fijne inkomer met een extra dimensie

Sport
30 March 2022 — Juul van Loon

Het is een concept dat je eigenlijk alleen maar ziet in meerdaagse mountainbikewedstrijden: het rijden in duo’s. Tijdens de eerste editie van de Raid des Fantômes kon je ook eens tijdens een normale marathon van het teamwork proeven. Organisator Passion for Sports tekende vanuit Bérismenil, nabij La Roche-en-Ardenne, een parcours uit van 54 kilometer en 1600 hoogtemeters, veelal over voor de liefhebber bekende trails. Ruim honderd duo’s van verschillend pluimage durfden af-gelopen weekeinde de uitdaging aan.

Stukken uit onder meer de BeMC maken onderdeel uit van die uitdaging en de aandachtige rijder zal ook Koenraad Vanschoren – de organisator van die meerdaagse – onderweg gespot hebben. Mét de Muur van Borzée. Tot opluchting van veel deelnemers wordt deze benenbreker in tegengestelde richting gereden. Laten rollen die mountainbike dus, in plaats van fietsend of wandelend omhoog kruipen.

De Raid des Fantômes is onderdeel van een uitgebreid wedstrijdweekeinde met trailruns, en de Grand Raid, waar ook kajakken een onderdeel van is. Jullie verslaggever van Vojo rijdt deze keer de duo mtb-race. Je ziet hem hier (knuffelend met de vlag) wachten om een plek vooraan in het smalle startvak te bemachtigen, maar niet voordat nog enkele deelnemers van de Grand Raid XL (die twee dagen in actie komen) zijn gepasseerd.

Het Duitse duo Rick Steffen en Mario Kaulard heeft ook de weg naar de Ardennen gevonden en zij besluiten hun tijd voor de start te besteden aan het bekijken van de routekaart. Een nogal dubbelzinnige foto, want zo’n beetje bij de hand van Steffen (de biker aan de rechterkant) zal het duo in de koers verkeerd rijden. Ze missen in de buurt van Nisramont een bordje en maken een extra lusje dat ze een mogelijke podiumplaats zal kosten. Gek genoeg gaan Steffen en Kaulard een paar kilometer daarvoor niet verkeerd.

Dat doen Jan-Frederik Finoulst (hier aan het beulen als een echte kopman) en Maxime Dony wel. Niet zo vreemd. Vlak voor het oversteken van de Mur de Maboge zijn een paar bordjes vakkundig verhangen. Pijlen zijn moedwillig enkele tientallen meters verder het pad in gelegd om de ‘routewijziging’ geloofwaardig te maken. Finoulst en Dony rijden al een tijdje alleen op kop, maar verspelen op die manier kostbare tijd en komen samen te rijden met hun achtervolgers Owen Valcke en Matthias van Roy. Het is niet ver meer naar de streep en de twee teams stevenen af op een sprint.

Dat is an sich bijzonder, want de laatste tien kilometer zijn niet mis. Daarin zit onder meer de moeilijke afdaling van Maboge en een lekker singletrailtje bovenlangs de hoofdweg van La Roche naar Houffalize. Bovenal: het gaat vooral bergop. Dony/Finoulst en Van Roy/Valcke geven elkaar echter geen centimeter meer toe en het zijn de laatste twee die na een kleine 2,5 uur hun wielen als eerste over de streep duwen op het parkeerterrein van voetbalclub R.U.S. Berisménil.

Of Sven Janssens blij is dat hij eindelijk zijn ploegmakker Ben Pauwels heeft gelost, of dat hij bijna aan de finish is, dat is op de redactie van Vojo niet bekend. Wat ons wel duidelijk is geworden, is dat het rijden met duo’s ook voor een eendaagse wedstrijd potentie heeft. Rijden met zijn tweeën en goed omgaan met elkaars sterke en zwakke punten geeft een extra dimensie aan het marathonbiken. Dat dit plaatsvond op een lekker afwisselend parcours van gravelbeklimmingen, trails op en af en zo nu en dan wat asfalt maakt de Raid des Fantômes een fijne inkomer voor de rest van het Ardennen seizoen.

Foto’s © Sportevents/Sportograf

De uitslagen van de Raid des Fantômes vind je hier. Het parcours op onze Komoot pagina.

Komoot – Jouw route naar avontuur. Komoot is een app voor het vinden, plannen en delen van avonturen. Gedreven door het verlangen om de wereld te verkennen en met behulp van aanbevelingen van vele outdoorliefhebbers, is het hun missie om unieke avontu-ren te inspireren en voor iedereen mogelijk te maken.