Revel Bikes komt met recyclebare carbon wielen

Door Jan Geys -

  • Techniek

Revel Bikes komt met recyclebare carbon wielen

Het kleine Amerikaanse fietsenmerk Revel Bikes, dat nu vier jaar bestaat, diversifieert en brengt voor het eerst een wielset uit. De carbon RW30-wielen lijken op het eerste zicht niet bijzonder, ware het niet dat het carbon 100% recyclebaar is.

Fusion-Fiber gebruikt geen epoxyhars zoals gewoonlijk bij het lamineren van carbonvezels wel het geval is, maar een nieuw soort polymeer. Dankzij deze technologie kan Fusion-Fiber makkelijker gestockeerd worden (oneindige levensduur in de ruwe vorm, moet niet in een koelruimte bewaard worden) en moet men minder chemische producten gebruiken die gevaarlijk zijn voor mens en omgeving.

Bovendien gaat dankzij het nieuwe materiaal de productiesnelheid de hoogte in. Door een elektrisch lasprocedé toe te passen, duurt het slechts 20 seconden om de velg aan elkaar te lassen wanneer deze uit de mal komt, daar waar een carbon wiel nog 45 minuten in de oven moet. En om het plaatje compleet te maken zou Fusion-Fiber ook veel sterker zijn dan carbonvezels, met dank aan het nieuwe polymeer.

Daar komt dus nog bij dat dit nieuwe materiaal voor 100% recyclebaar is. Na het verwijderen van de stickers wordt de velg tot kleine stukken van ongeveer 2,5 cm² vermalen. Deze worden vervolgens gesmolten en tot een nieuw blok materiaal gevormd dat gebruiksklaar is voor andere producten (welke dat precies moeten zijn, werd niet meegedeeld). Revel Bikes weet wel te vertellen dat het reeds meerdere velgen gerecycleerd heeft die tijdens het ontwikkelingsproces geproduceerd werden.

De RW30-wielen zijn verkrijgbaar in 27,5″ of 29″, met 28 of 32 spaakgaten, een XD of Microspline-freewheel en in 3 versies:

  • Losse velg met tubeless velglint en ventiel: 440 gram (27,5″) of 480 gram (29″); 699 dollar per velg.
  • Complete wielset met een Industry 9 1/1 Boost-naaf, 28 Sapim D Light-spaken, tubeless velglint en ventielen: 1750 gram (27,5″) of 1870 gram (29″); 1975 dollar.
  • Complete wielset met een Industry 9 Hydra Boost-naaf, 28 Sapim D Light-spaken, tubeless velglint en ventielen: 1730 gram (27,5″) of 1840 gram (29″); 2200 dollar.

Tot slot geniet je bij de RW30-wielen van een levenslange garantie en een interessante crash replacement: wanneer de breuk herstelbaar is, dan leent Revel je een ander wiel voor de duur van het herstel. Wanneer het wiel niet te herstellen valt, dan neemt Revel het wiel terug om dit te recycleren.

Meer info via revelbikes.com

DoorJan Geys