Revel Bikes komt met recyclebare carbon wielen

Techniek
29 February 2020 — Jan Geys

Het kleine Amerikaanse fietsenmerk Revel Bikes, dat nu vier jaar bestaat, diversifieert en brengt voor het eerst een wielset uit. De carbon RW30-wielen lijken op het eerste zicht niet bijzonder, ware het niet dat het carbon 100% recyclebaar is.

De hookless velg heeft een interne breedte van 29 millimeter (wat niet uit de naam af te leiden valt) en een externe breedte van 35 millimeter. Naargelang de wielmaat weegt de velg 440 (27,5″) of 480 gram (29″) en rond de wielen passen banden met een breedte van 2.3 tot 2.6″. Tot hiertoe vertellen we niets revolutionairs, maar dat komt wanneer we over het gebruikte materiaal beginnen. Revel Bikes kondigt immers aan dat het erin geslaagd is om een nieuw soort carbon te ontwikkelen dat de naam Fusion-Fiber meekreeg. Bijzonder is dat dit materiaal voor 100% recyclebaar zou zijn.

Fusion-Fiber gebruikt geen epoxyhars zoals gewoonlijk bij het lamineren van carbonvezels wel het geval is, maar een nieuw soort polymeer. Dankzij deze technologie kan Fusion-Fiber makkelijker gestockeerd worden (oneindige levensduur in de ruwe vorm, moet niet in een koelruimte bewaard worden) en moet men minder chemische producten gebruiken die gevaarlijk zijn voor mens en omgeving.

Bovendien gaat dankzij het nieuwe materiaal de productiesnelheid de hoogte in. Door een elektrisch lasprocedé toe te passen, duurt het slechts 20 seconden om de velg aan elkaar te lassen wanneer deze uit de mal komt, daar waar een carbon wiel nog 45 minuten in de oven moet. En om het plaatje compleet te maken zou Fusion-Fiber ook veel sterker zijn dan carbonvezels, met dank aan het nieuwe polymeer.

Daar komt dus nog bij dat dit nieuwe materiaal voor 100% recyclebaar is. Na het verwijderen van de stickers wordt de velg tot kleine stukken van ongeveer 2,5 cm² vermalen. Deze worden vervolgens gesmolten en tot een nieuw blok materiaal gevormd dat gebruiksklaar is voor andere producten (welke dat precies moeten zijn, werd niet meegedeeld). Revel Bikes weet wel te vertellen dat het reeds meerdere velgen gerecycleerd heeft die tijdens het ontwikkelingsproces geproduceerd werden.

De RW30-wielen zijn verkrijgbaar in 27,5″ of 29″, met 28 of 32 spaakgaten, een XD of Microspline-freewheel en in 3 versies:

  • Losse velg met tubeless velglint en ventiel: 440 gram (27,5″) of 480 gram (29″); 699 dollar per velg.
  • Complete wielset met een Industry 9 1/1 Boost-naaf, 28 Sapim D Light-spaken, tubeless velglint en ventielen: 1750 gram (27,5″) of 1870 gram (29″); 1975 dollar.
  • Complete wielset met een Industry 9 Hydra Boost-naaf, 28 Sapim D Light-spaken, tubeless velglint en ventielen: 1730 gram (27,5″) of 1840 gram (29″); 2200 dollar.

Tot slot geniet je bij de RW30-wielen van een levenslange garantie en een interessante crash replacement: wanneer de breuk herstelbaar is, dan leent Revel je een ander wiel voor de duur van het herstel. Wanneer het wiel niet te herstellen valt, dan neemt Revel het wiel terug om dit te recycleren.

Meer info via revelbikes.com