Roc Marathon Houffalize: Colombiaanse klimgeit Paez wint, Frans Claes tweede!

Door Jan Geys -

Roc Marathon Houffalize: Colombiaanse klimgeit Paez wint, Frans Claes tweede!

De Colombiaanse klimmer Hector Leonardo Paez was vandaag duidelijk de sterkste in de Roc Marathon, een wedstrijd die meetelt voor de UCI Marathon World Series. De Belg Frans Claes werd tweede, voor de Duitser Sascha Weber en de Nederlander Hans Becking. Bij de dames stond er geen maat op de Oostenrijkse Christina Kollman. Ze haalde het met ruime voorsprong op de Noorse Jeanette Persson en de Belgische Alice Pirard.

Er stond heel wat schoon volk aan de start van deze vierde editie van de Roc Marathon en door het mooie weer van de afgelopen tijd maakte iedereen zich op voor een snelle wedstrijd. En dat zou het ook worden. De Colombiaan Hector Leonardo Paez (Polimedical-FRM) had amper 3u15′ nodig om de 83 kilometer lange wedstrijd af te leggen.

De wedstrijd bij de mannen bleef lange tijd gesloten, maar in het laatste deel slaagde de Colombiaan erin om zijn gezellen los te gooien en naar de zege te snellen. Leuvenaar Frans Claes (Loving Hut) eindigde twee minuten later als tweede.

“Ik had graag gewonnen vandaag, maar als er iemand sterker is dan moet je je daar bij neerleggen”, aldus de Belgische kampioen marathon Frans Claes, die alvast uitkijkt naar de BeMC die over twee weken in en rond La Roche-en-Ardenne plaatsvindt.

De Duitser Sascha Weber (Craft-Rocky Mountain) werd derde voor de onvermoeibare Nederlander Hans Becking (CST-Sandd-American Eagle) en de Duitser Matthias Leisling. De plaatsen zeven tot tien werden allen ingenomen door renners uit de Benelux, met in volgorde: Jasper Ockeloen, Joris Massaer, Kevin Van Hoovels (die wel eindwinnaar is van de driedaagse Roc Trophy) en Roel Verhoeven. Rob van der Werf (12de), Bas Peters (13de), Sébastien Carabin (17de) en Mathias Cloostermans (18de) zijn de andere vertegenwoordigers uit de Benelux in de top 20.

Bij de dames nam de Belgische Alice Pirard (Merida-Wallonie) als eerste het heft in handen, een rol die halverwege de wedstrijd werd overgenomen door de Noorse Jeanette Persson (Nalini-Cube-One), maar de Noorse voelde zich echter niet in haar sas op de meest technische stroken van het parcours. In het slotgedeelte was geen van beiden in staat om een antwoord te bieden op een aanval van de Oostenrijkse Christina Kollman (Simplon).

Kollman haalde het uiteindelijk met meer dan vier minuten voorsprong op Persson en Pirard. De Belgische Kristien Achten (9de – Swooth MTB Team) en de Nederlandse Laura Turpijn (10de – Kona) eindigden nog net in de top tien.

Hier kan je de volledige uitslagen vinden.

Maandagavond komen we met een uitgebreid fotoverslag terug op zowel de Roc Marathon van vandaag als de Roc d’Ardenne van zaterdag.

DoorJan Geys