Rockrider 2018: kleine prijsjes, maximale compatibiliteit

Techniek
13 October 2017 — Jan Geys

Zeg in 2018 niet langer B’Twin maar wel Rockrider! En het minste dat we kunnen zeggen is dat het MTB-merk van Decathlon zijn huiswerk gemaakt heeft met niet minder dan drie grote nieuwigheden in het nieuwe gamma. De sleutelwoorden van dat nieuwe gamma zijn natuurlijk een lage prijs, maar ook een maximale evolutie en compatibiliteit, vooral op het vlak van de wielmaat. Dit verdient een woordje uitleg.

Decathlon heeft voor de jaargang 2018 zijn hele MTB-aanbod herbekeken en het gamma verandert ook van naam, met een terugkeer naar de naam Rockrider. De naam B’Twin wordt voortaan voorbehouden voor de wegmodellen.

Rockrider XC 100 S: de polyvalente full suspension

Dit is de belangrijkste nieuwigheid in het gamma. Het gaat om de Rockrider XC 100 S, een full suspension met 120 millimeter veerweg die compatibel is met drie wielmaten (27,5″, 27,5 Plus en 29″).

Zigor Garate, de productiechef voor de mountainbikes, legt ons het verhaal uit achter de ontwikkeling van dit model: “Het enkelvoudig kettingblad en de Boost-standaard openen heel wat mogelijkheden, zodat je heden ten dage probleemloos over drie fietsen in één kan beschikken doordat de fiets compatibel is met de drie verschillende wielmaten.” Hmmm, dit gaat precies dezelfde richting uit als een artikel dat we een tijdje geleden gepubliceerd hebben over de verschillende wielmaten!

De Rockrider XC 100 S heeft een prijskaartje van 1200 euro en bij aankoop heb je de keuze uit 27,5″, 27,5 Plus en 29″. Wil je ook graag een extra wielsetje aanschaffen, weet dan dat zo’n extra wielset 350 euro kost (compleet met banden, cassette, remschijven en een hoes). “En je hoeft enkel maar de wielen te vervangen als je graag met een andere wielmaat op stap wilt gaan. Er is geen link die je moet omdraaien of geen extra spacer die je onder het balhoofd moet monteren. We wilden dan ook een eenvoudige fiets ontwerpen die bestemd is voor een groot publiek.”

Door de keuze van de wielen vrij te laten kan je over drie fietsen in één beschikken 

“Daarvoor hebben we, volgens ons, een geometrie op punt gezet die een uitstekend compromis biedt waardoor je drie wielmaten kan monteren zonder dat je iets anders moet veranderen aan je fiets. De balhoofdhoek bedraagt 69,5 graden, de reach 417 millimeter in de maat M (we maken gebruik van korte stuurpennen van 70 millimeter) en de liggende achtervork meet 445 millimeter. In 27,5″ ligt de brackethoogte dichter bij de onderste grens van wat het gemiddelde is op de markt, terwijl deze in 29″ eerder in de hoogste vork ligt. Door de keuze van de wielen vrij te laten, kan je over drie fietsen in één beschikken om je fietsen aan je eigen behoeftes aan te passen: 29” om snel te rijden, 27,5″ om een makkelijke, wendbare en speelse fiets te bekomen en 27,5+ om uit je comfortzone te treden en het avontuur op te zoeken op paden die wat ruwer zijn,” aldus Zigor Garate.

Ondanks zijn aantrekkelijk prijskaartje heeft de Rockrider XC 100 S niet beknibbeld op de onderdelen. Zo is hij uitgerust met een Sram NX 1×11, een Manitou-vering, Tektro-remmen en accessoires van het huis. Rockrider was ook vooruitziend en koos voor een zadelpen van 31,6 millimeter en voorzag ook dat er een kabel kan gemonteerd worden voor een dropper post.

De wielen komen van Sun Ringlé met velgen met een breedte van 30 millimeter in 27,5 en 29″ en van 40 millimeter op de 27,5 Plus. Rockrider heeft voor de Hutchinson Taipan Koloss 27,5+-banden met een doorsnede van 2.8 zelf een rubber en karkas op punt gezet opdat de band een maximale grip zal bieden en ook zo comfortabel mogelijk zal zijn.

Rockrider AM 100 S: voor de bergen

Het gamma telt verder ook nog een full suspension met 140 millimeter veerweg, de Rockrider AM 100 S. Dit model kost 1500 euro, is ook compatibel met de drie wielmaten en is voorzien van een dropper post.

Net zoals op de Rockrider XC 100 S verdwijnt ook hier het NEUF-systeem ten voordele van een klassieker mono pivot systeem met een link. Het doel daarvan was om alles wat eenvoudiger te maken (standaard lagers zijn veel makkelijker beschikbaar) en de betrouwbaarheid te vergroten. Door op een enkelvoudig kettingblad over te stappen kon ook de anti squat geoptimaliseerd worden met een scharnierpunt dat zich net boven de tanden van een kettingblad met 32 tanden bevindt.

Rockrider XC 500

Ook bij de hardtails wordt het drie-in-één concept toegepast, zoals op deze Rockrider XC 500.

De XC 500 kost 1200 euro en hij is uitgerust met een Sram GX 11-speed aandrijving en een RockShox Reba-vork.

Dit zijn, op papier althans, goedkope en goed doordachte nieuwigheden die we later, wanneer ze eind dit jaar op de markt verschijnen, maar wat graag aan een test willen onderwerpen.