RockShox Reverb 1X Command: langverwacht!

4 April 2017 — Jan Geys

Niet iedereen was nog even unaniem over de fameuze Pushlock die zowel als lockout dient voor de vorken van RockShox, als bediening voor de RockShox Reverb dropper zadelpen. RockShox wist dit ook en presenteert nu een compleet nieuwe shifter voor op het stuur; een shifter die speciaal ontworpen werd om met de linkerduim bediend te worden.

De Pushlock begint de jaren te voelen. Hij werd oorspronkelijk ontwikkeld als lockout voor de veringen, maar de hydraulische bediening kent nog een andere functie, namelijk het activeren van de RockShox Reverb. Maar omdat de meningen verdeeld waren, presenteert RockShox nu dus een nieuwe bediening, en dat een jaar nadat het merk het volledige interne mechanisme van de dropper zadelpen heeft vernieuwd.

De nieuwe bediening kreeg de naam RockShox Reverb 1X Command en is in feite een mix van een shifter om te schakelen en een remhendel van het type Sram Guide of Level. Van deze laatsten neemt hij het oliereservoir en het Bleeding Edge-ontluchtingssysteem over. Door het Bleeding Edge-systeem wordt ontluchten makkelijker dan in het verleden het geval was. De hendel zelf is zo ontworpen dat hij hetzelfde gevoel geeft als een shifter van het merk. Zijn naam spreekt voor zich en de RockShox Reverb 1X Command is dan ook bedoeld voor een enkelvoudige aandrijving, want hij neemt de plaats in van de linker shifter. Hij kan met de hulp van een Matchmaker op dezelfde beugel als die van de remhendels van het merk gemonteerd worden. Ook de Pushlock blijft trouwens in de catalogus staan.

RockShox kondigt aan dat het gewicht van deze bediening 69 gram bedraagt, wat slechts 21 gram meer is dan een klassieke Pushlock, ondanks dat hij er veel massiever uitziet. De RockShox Reverb 2 met de nieuwe remote kost 445 euro en de upgrade voor een bestaande Reverb 105 euro (inclusief remontluchters en twee verschillende bevestigingssystemen). De bediening is compatibel met alle Reverb ‘B1’ en ‘A2’ dropper zadelpennen. Deze zijn herkenbaar aan het zwarte stelwieltje om de snelheid van de terugkeer van de dropper post te regelen (als je Reverb een zilverkleurig stelwieltje heeft, is hij niet compatibel).

Meer info op de website www.sram.com