Roel Paulissen Belgisch kampioen XCM

Door Jan Geys -

• Sport

Het Belgisch kampioenschap XCM vond dit jaar plaats op wat we zonder twijfel het zwaarste en meest extreme Belgische parkoers mogen noemen, want de Belgische driekleur werd te grabbel gegooid ter gelegenheid van de langste afstand (160 kilometer) van de Grand Raid Godefroy in Bouillon. In afwachting van een uitgebreid fotoverslag geven we hier al de uitslag mee:

Paulissen haalde het voor Kevin Van Hoovels en Joris Massaer. Ook zij kwamen met getekende gezichten over de finish doordat het parkoers er door de overvloedige regen van de voorafgaande dagen nog wat moeilijker bijlag.

Paulissen, die in de Italiaanse Dolomieten woont, verschijnt nog vaak aan de start van marathons, maar in België zien we hem nog amper aan het werk. Toch blijft hij ondanks zijn 41 jaar een geduchte concurrent.

Na een positieve dopingplas, in 2010, zette hij een punt achter zijn internationale carrière om na zijn dopingschorsing de draad weer op te pikken in het marathoncircuit. Paulissen kon de emoties na het behalen van zijn derde Belgische titel XCM, die hij tien jaar na zijn tweede titel boekte, moeilijk verstoppen en ook al refereerde hij niet naar zijn verleden, toch hadden we het gevoel dat deze nieuwe titel bijzonder veel voor hem betekende.

Ken Van den Bulke, Stijn Van Boxstael en onze eigenste reporter/marathonrenner Julien Delaet kwamen samen over de finish, nadat ze het laatste deel van de wedstrijd samen hadden gereden. Allen waren ze zeker van ofwel een titel in hun respectievelijke categorie (Ken Van den Bulke bij de masters 2 en Julien Delaet bij de masters 1) ofwel de vierde plek bij de elites (Stijn Van Boxstael) dus verkozen ze ervoor om hand in hand over de finish te rijden.

Bram Huysentruyt (funklasse) en Jean-Marc Monfort (masters 3) zijn de andere kampioenen.

Bij de dames domineerde Alice Pirard de titelstrijd die werd gereden tijdens de wedstrijd van 70 kilometer. Ze haalde het voor Sara Van Peer en de Française Aurélia Perry. Sara Michielsens veroverde dankzij haar vierde plaats de bronzen medaille tijdens dit BK XCM en mocht daardoor samen met Pirard en Van Peer plaatsnemen op het podium.

Afspraak binnenkort voor een uitgebreid fotoverslag over deze extreem lastige wedstrijd!

Volledige uitslag BK XCM 2017 bij de heren elites:

De uitslagen van de andere wedstrijden van de Grand Raid Godefroy vind je hier: www.chronorace.be/Classements/ListeRapports.aspx?eventId=1186759593556013