Roval Control SL: lichter en breder!

Techniek
30 May 2020 — Jan Geys

Ook in crosscountry winnen bredere velgen aan populariteit. Specialized volgt de trend en presenteert met de Roval Control SL een nieuwe wielset met een interne breedte van 29 millimeter. Het design van de nieuwe velgen zou dan weer het risico op lekke banden moeten verkleinen.

De hedendaagse XC-parkoersen worden steeds technischer en vergen het uiterste van het materiaal, te beginnen met de banden en velgen, omdat dit de onderdelen zijn die in direct contact staan met de ondergrond.

Om de grip te vergroten, werden in eerste instantie de banden breder gemaakt zodat het mogelijk was om met een lagere bandendruk te rijden. De velgen volgden deze evolutie. Van een interne breedte van 20 millimeter enkele jaren geleden, zijn we in stapjes geëvolueerd naar een interne breedte van 22, 23 en 25 millimeter. Sinds kort vinden we in het gamma van DT Swiss zelfs XC-velgen met een interne breedte van 30 millimeter.

Specialized kon niet achterblijven en ontwierp een nieuwe Roval Control SL-wielset met velgen met een interne breedte van 29 millimeter. Deze velgen kregen een bijzondere vorm. Zo is de ‘haak’ waar de band achter grijpt 4 millimeter dikker geworden, wat het risico op snakebites moet verkleinen doordat men de scherpe kanten van de velg kon wegwerken. Specialized durft er zelfs een cijfer op kleven: tests hebben uitgewezen dat je 22% meer kracht zou moeten uitoefenen om een snakebite te veroorzaken.

Daarnaast werd de velg lager zodat de velg beter kan vervormen om verticale schokken op te vangen, zonder de laterale stijfheid in gevaar te brengen. Ondanks hun afmetingen wegen de velgen slechts 358 gram per stuk.

De velgen zijn asymmetrisch, wat het mogelijk maakt om spaken van dezelfde lengte te gebruiken. Dit garandeert een betere laterale stijfheid en een constructie die langer stevig blijft. DT Swiss ontwierp op vraag van Specialized enkele hoogwaardige naven, aangekondigd als de lichtste ooit gebruikt door Roval.

Een Roval Control SL Limited-wielset – met keramische lagers – zou 1248 gram wegen. Deze beperkte oplage is herkenbaar aan de blauwe markeringen.

Gelukkig bestaat er ook nog een ‘gewone’ versie waarvan de oplage niet beperkt wordt, de Roval Control SL. Tussen de twee voorgaande versies zit er weinig verschil, enkel de gebruikte lagers en de decals zijn anders. De LTD-versie gaat voor 1999 euro over de toonbank, de SL-versie voor 1799 euro.

De velgen van de vorige generatie (hoger, ronder en met een interne breedte van 25 millimeter) zullen voortaan gebruikt worden op de Roval Control Carbon-wielen, waarvan een wielset 1610 gram zou wegen. Die laatste wielen zijn uitgerust met DT350-naven en hebben een prijskaartje van 1199 euro.

Meer info via www.specialized.com

Foto’s copyright Specialized Bicycles