Santa Cruz Chameleon: een logische update

16 March 2017 — Jan Geys

Liefhebbers van de zogenaamde ‘endurigides’ kennen de Santa Cruz Chameleon als een voorloper van deze categorie. Voor wie er nog niet van gehoord had, endurigide staat voor een polyvalente enduro hardtail. Steeds meer bikers zijn overtuigd van dit type fiets en hebben hem dan ook als belangrijkste of tweede fiets in de garage staan. De Chameleon wil terug meer op het voorplan verschijnen en is nu, naar keuze, beschikbaar met 27,5+ of 29 inch-wielen.

Santa Cruz onthulde onlangs de zevende update van zijn Chameleon. De aluminium hardtail heeft ongetwijfeld bijgedragen tot het huidige succes van de endurigides. Deze eenvoudige en betrouwbare fietsen zijn geschikt om er de ene dag een lange tocht mee te maken en er de volgende dag mee aan de start te staan van een enduro.

Het aanbod is ondertussen echter sterk uitgebreid en de Chameleon kon dus niet langer op zijn lauweren blijven rusten. Santa Cruz heeft dit goed begrepen en de laatste versie zorgt er dan ook voor dat de fiets weer helemaal up to date is.

27,5+ of 29 inch en singlespeed of derailleur

De Chameleon is compatibel met 27,5+ en 29 inch-wielen. Elke biker kan dan ook zelf het wielformaat kiezen waar hij of zij zich het beste bij voelt en naargelang zijn of haar prioriteiten. De grip en het comfort werden verbeterd, al is dit laatste relatief door de afwezigheid van een demper. Door de verwisselbare dropouts kan je er trouwens ook een singlespeed van maken. In dat laatste geval meet de achteras 142 millimeter, maar als je opteert voor een derailleur dan wordt er gebruikgemaakt van de Boost-standaard van 148 millimeter. Door de verschillende dropouts blijft de geometrie steeds behouden, ongeacht of je nu met 27,5+ of 29″-wielen rijdt.

Geometrie voor trail en eenvoud

Santa Cruz verfijnt ook de recepten die werken. Zo is de geometrie gericht op een Trail-gebruik met een lage fiets, een balhoofdhoek van 67,5 graden, een korte liggende achtervork en een lange voorkant. Verder zien we een bracket met schroefdraad van 73 millimeter, helemaal in de geest van een makkelijk te onderhouden fiets. De veerweg van de voorvork bedraagt 120 millimeter, maar je kan ook een exemplaar tot 140 millimeter monteren.

Er worden vier volledige fietsen aangeboden, maar zij die van een gepersonaliseerde montage houden, kunnen het frame ook afzonderlijk aanschaffen. Het afzonderlijke frame kost 699 euro en de volledige fietsen (twee verschillende montages, die telkens in 27,5+ en 29″ beschikbaar zijn) kosten respectievelijk 1999 en 2399 euro.

Meer info op www.santacruzbicycles.com/en-US/chameleon

Foto’s : Gary Perkin en Mike Thomas (Santa Cruz Bicycles)