Schurter wint in Lenzerheide, Van der Poel tiende!

Door Jan Geys -

  • Sport

Schurter wint in Lenzerheide, Van der Poel tiende!

De Zwitserse wereldkampioen Nino Schurter was ook in Lenzerheide weer de beste, maar daarvoor moest hij in eerste instantie wel afrekenen met Mathieu van der Poel en later ook weerstaan aan de indrukwekkende terugkeer van Jaroslav Kulhavy. Van der Poel zou finaal nog net als tiende eindigen.

De eerste wedstrijdhelft kregen we een mentaal spelletje te zien tussen Mathieu van der Poel en Nino Schurter. Van der Poel was duidelijk van plan om zijn mindere prestatie van Vallnord snel door te spoelen en de jonge Nederlander nam meteen na de start het voortouw, duidelijk niet onder de indruk van olympisch kampioen Nino Schurter.

In de derde ronde maakte Van der Poel echter een klein foutje, waardoor hij zowel Schurter als Maxime Marotte moest laten gaan. Al was dit maar van korte duur, want Van der Poel leidde Schurter en Marotte na ronde drie over de meet. Sarrou volgde toen op vier seconden en Sintsov op tien.

Sensatie in de vierde ronde als Van der Poel plotsklaps de leiders een eerste keer moet laten gaan. Het gebeurt niet vaak dat we halfweg de wedstrijd nog zoveel renners zien in het wiel van Schurter, maar met zijn zevenen beginnen ze aan ronde vijf. Nino Schurter, Maxime Marotte, Anton Sintsov, Mathieu van der Poel, Jordan Sarrou, Mathias Flückiger en Titouan Card hangen op een zakdoek van enkele seconden bij elkaar.

Aan de kant van het parkoers zag de Fransman Julien Absalon zijn eeuwige rivaal in de vijfde ronde de gashendel opendraaien, maar Sintsov en Marotte weerstonden aan de prik. Sintsov speelde dan alles of niets met een aanval, maar hij ging ook meteen weer in de fout. Met zijn drieën gingen ze de zesde ronde in, maar uit de achtergrond kwam Kulhavy als een duivel uit een doosje terug tot bij de eersten. De boomlange Tsjech lijkt, na een blessure en ziekte, eindelijk terug over zijn volledige potentieel te kunnen benutten en knalde zonder omkijken over Marotte en Sintsov.

Schurter hield zijn hoofd koel en won uiteindelijk met amper drie seconden voorsprong op Kulhavy. Sintsov werd derde en zorgde daarmee voor de beste Russische prestatie ooit in een World Cup XC bij de mannen. Maxime Marotte en David Valero eindigden als vierde en vijfde.

Mathieu van der Poel moest uiteindelijk met de tiende plaats genoegen nemen, terwijl Michiel van der Heijden (19de) en Kevin Panhuyzen (20ste) nog mooi in de top twintig eindigden. Jens Schuermans (25ste), Bart De Vocht (40ste), Ruben Scheire (53ste), Sébastien Carabin (68ste), Wietse Bosmans (74ste), Robin Vanden Abeele (83ste) en Didier Bats (87ste) waren de andere Belgen die de finish haalden.

De uitslag:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2017/07/lenz_xco_me_results_x.pdf”]

Hier vind je de resultaten van de elites dames en U23.

DoorJan Geys