Schwalbe brengt nieuw ventiel-trio uit voor tubeless-montage

Techniek
23 July 2020 — Jan Geys

De Duitse bandenspecialist Schwalbe breidt zijn aanbod tubeless-ventielen uit met ventiellengtes van 60 en 100 millimeter waardoor je nu, naast de al beschikbare maat van 40 millimeter, de keuze hebt uit drie lengtes.

Het nieuwe ventiel-trio biedt voor alle gangbare velghoogtes een passende lengte. “Waar tot nu toe een ventielverlenger nodig was, bestond ook de kans op luchtverlies bij de ventielverlenging. Dat is met de nieuwe ventielen, die uit één stuk zijn gemaakt, uitgesloten”, legt Johannes Binner van Schwalbe Marketing uit.

Ook de verdere nieuwe details vereenvoudigen de tubeless-montage. Zo hebben de Schwalbe productontwikkelaars de binnendiameter bij de ventielvoet van 2,4 naar 4 millimeter vergroot, zodat de lucht en latexmelk nu beduidend beter door het ventiel kunnen stromen. Het risico op een verstopping in het ventiel door kristaldeeltjes in de latexmelk wordt hiermee geminimaliseerd.

Andere voordelen zijn de inbuszetting en het verkorten van de konische vorm: met een inbussleutel kan de ventielvoet steviger in de velg gemonteerd worden, zonder de ventielvoet te ver in te draaien. Met een kortere konische ventielvoet kan de ventielvoet nog dieper in het ventielgat verzinken. Daardoor is de ventielvoethoogte minimaal en blijft er meer ruimte over in de velg voor de hieldraden en wordt de montage van de banden makkelijker. De nieuwe, grote O-ring zorgt daar ook voor. Hiermee past het ventiel zich optimaal aan de verschillende velgvormen aan, terwijl schade aan de velg door de ventielmoer wordt voorkomen. De eerder benodigde afstandsring is niet meer nodig.

Schwalbe’s nieuwe tubeless-ventielen zijn vanaf eind juli 2020 bij de vakhandel verkrijgbaar en de adviesverkoopprijzen (voor een set van 2 ventielen) zijn 21,90 euro (40 millimeter), 24,90 euro (60 millimeter) en 29,90 euro (100 millimeter).

Meer info via www.schwalbe.com

Foto’s copyright Schwalbe