Sigma BLAZE: een achterlicht met remlichtfunctie

Techniek
9 December 2019 — Jan Geys

Fietsverlichting beperkt zich niet enkel en alleen tot het voorlicht, ook achterlichten dragen bij tot verkeersveiligheid. Sigma Sport brengt nu met de BLAZE een nieuw achterlicht op de markt dat is uitgerust met een remlichtfunctie, welke in combinatie met de geïntegreerde bewegings- en lichtsensor meer veiligheid moeten bieden voor de fietser.

In ons grote dossier over fietsverlichting schonken we vooral aandacht aan koplampen en het verlichten van de trails. Vanuit veiligheidsoogpunt zijn ook achterlichten zeer belangrijk en dat heeft Sigma Sport goed begrepen.

Het Duitse merk brengt met de BLAZE een innovatief achterlicht op de markt. Deze is uitgerust met een remlichtfunctie. Een geïntegreerde bewegingssensor herkent het remmen (vertragen) van de fietser en geeft dit aan met een extra krachtig lichtsignaal. Best praktisch wanneer je vaak in groep rijdt (weg, gravel en zelfs op de mountainbike) en je plots moet remmen voor een onverwachte hindernis.

De BLAZE is uitgerust met drie heldere leds en beschikt over twee lichtmodi: een dag- en een nachtmodus. Een van de drie leds zorgt in de nachtmodus voor een permanent brandend licht en een extra grote zichtbaarheid. In de dagmodus is het achterlicht uitgeschakeld; alleen de remlichtfunctie is in dat geval geactiveerd en zorgt met 3 oplichtende leds voor een goede zichtbaarheid. De lichtsensor herkent het omgevingslicht en schakelt indien nodig automatisch de nachtmodus in. Ideaal bij het rijden door een tunnel of donkere bospaden.

De BLAZE is volgens Sigma Sport tot op een afstand van 500 meter zichtbaar. Het achterlicht past op de zadelpen en weegt slechts 22 gram. Ook handig is dat de BLAZE zonder gereedschap kan worden bevestigd. Met een aangekondigde brandduur van 7 uur zijn ook langere trajecten in het donker geen enkel probleem. Via een USB-kabel kan de lamp opnieuw opgeladen worden en de BLAZE is spatwaterdicht conform IPX4.

Tot slot weet Sigma ons ook nog mee te delen dat plastic volledig wordt afgezworen in het vernieuwde verpakkingsconcept.

De Sigma BLAZE is afzonderlijk verkrijgbaar voor een adviesprijs van 24,95 euro of in een set met de AURA 80-koplamp voor een prijs van 79,95 euro.

Meer info via www.sigmasport.com

Ons grote dossier ove fietsverlichting vind je hier: www.vojomag.nl/test-fietsverlichting-11-fietslampen