Skarnitzl/Mantecon houden zes seconden over in Costa Blanca Bike Race

Sport
29 January 2018 — Jan Geys

In Spanje werd het nieuwe MTB-seizoen afgetrapt met de Costa Blanca Bike Race, een wedstrijd die vooral bij de mannen best een mooi deelnemersveld wist te strikken. De slotdag had nog een onverwacht thrillerscenario in petto voor de leiders Jan Skarnitzl en Sergio Mantecon (Trek), maar die wisten hun leiderstrui uiteindelijk toch te redden met zes seconden.

De Tsjech Jan Skarnitzl en de Spanjaard Sergio Mantecon begonnen met een voorsprong van 1’18” op Sebastien Fini/Grant Ferguson aan de slotetappe. Het CST-Sandd-American Eagle duo aasde in de slotetappe op een laatste poging om alsnog de leiderstrui te veroveren, maar tijdens de rit bleken Skarnitzl/Mantecon toch de sterksten. Tot tweemaal toe moesten Fini/Ferguson de rol lossen bij de leiders, maar evenveel keer konden ze terugkeren.

Vijf kilometer voor de finish zag het er plotsklaps heel wat somberder uit voor het leidersduo, want twee lekke banden dreigden alsnog roet in het eten te gooien. Skarnitzl/Mantecon gaven alles en aan de finish bleek dat ze in het eindklassement nog zes seconden overhielden op de dagwinnaars Fini/Ferguson die meteen hun derde ritsucces lieten optekenen in deze vierdaagse.

Eindzege dus voor Skarnitzl/Mantecon, net zoals in 2017. Voor Skarnitzl is het trouwens al zijn derde eindzege aan de Costa Blanca. Fini/Ferguson strandden nipt op de tweede plaats terwijl Hans Becking met zijn nieuwe ploegmaat Tiago Ferreira als derde mee op het podium mocht.

Ook voor Sébastien Carabin was er een dichte ereplaats weggelegd, hij eindigde samen met Ismael Ventura als vierde. Jasper Ockeloen zag door een val een top tien notering door zijn handen glippen. Ockeloen bezeerde zich aan zijn schouder en samen met de Let Martins Blums, vorig jaar bij de U23 nog eindwinnaar van de world cup xc, moest hij dan ook tevreden zijn met de 14de plaats. Didier Bats zag zijn maatje David Nordemann al voor de start van de Costa Blanca Bike Race uitvallen. In allerijl werd Robbert De Nijs nog opgetrommeld en het gelegenheidsduo werd 23ste.

Slechter verging het de Spanjaard David Valero (nummer 001A op de foto), vorig jaar nog tweede na Nino Schurter in de wereldbeker van Nove Mesto. De onfortuinlijke Spanjaard kwam zaterdag ten val en brak daarbij zijn sleutelbeen.

Bij de vrouwen zorgde Rebecca Henderson meteen voor een eerste succes voor haar nieuwe Spaanse werkgever Primaflor-Mondraker. Samen met de Braziliaanse Raiza Goulao won ze alle ritten. De Belgische Alice Pirard kon dan ook niet anders dan tevreden zijn met haar tweede plaats in de eindstand, samen met gelegenheidsmaatje Elena Lloret Llinares.

Een Belgisch succes viel er wel te noteren bij de masters 30. Michiel Van Aelbroeck en Torsten Walter reden er naar een perfecte vier op vier en mochten dan ook als verdiende eindwinnaars huiswaarts keren. Bij de masters 40 en 50 waren er dan weer ereplaatsen voor Bart Brentjens/Erik Dekker (ritwinnaars op dag drie en vierde in de eindstand) en Geert Keuppens/Patrik Wouters die als tweede eindigden bij de masters 50.

De volledige uitslag vind je hier: costablancabikerace.net

Foto’s copyright CanoFotoSports/Costa Blanca Bike Race